Satelitska snimka pokazuje kako izgleda Zmijski otok nakon ruskog raketiranja

KOMPANIJA Maxar snimila je prvu satelitsku snimku Zmijskog otoka nakon napada ruskih snaga. 

Podsjetimo, tijekom napada na Zmijski otok 24. veljače zabilježene su audioporuke, odnosno komunikacija između ruskih i ukrajinskih snaga na tome području. Kapetan ruskog broda je navodno poručio Ukrajincima: "Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i nepotrebne žrtve."

Stražari su odgovorili: "Ruski ratni brod - je*i se!"

Prvotno su ukrajinske vlasti objavile da su svi njihovi vojnici na Zmijskom otoku ubijeni, da bi kasnije kazale da su vojnici zarobljeni, ali da su živi i u dobrom zdravstvenom stanju, piše CNN.

 

Udarni krateri

Prema ukrajinskoj mornarici, vojna postrojba na otoku uspjela je odbiti dva napada ruskih snaga, ali je na kraju bila prisiljena na predaju zbog nedostatka streljiva. Vlasti u Ukrajini tvrde da su Rusi uništili infrastrukturu na otoku, uključujući svjetionike, tornjeve i antene, piše CNN.

Na najnovijoj satelitskoj snimci vidi se da su neke od zgrada s crvenim krovovima u središtu otoka zadobile znatna oštećenja nakon raketiranja. Iako su dijelovi otoka prekriveni snijegom, na otoku se mogu vidjeti udarni krateri nastali nakon pada projektila.

Maxar navodi kako je identificirao brod koji se nalazi na snimkama te da se radi o desantnom brodu klase Ropucha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.