Rumunji tijekom noćašnjeg ruskog napada na Ukrajinu podigli dva aviona F-16

Foto: EPA

Ruski dron povrijedio je rumunjski zračni prostor tijekom noćašnjeg napada dronovima na susjednu Ukrajinu, izvijestila je članica NATO-a. Bukurešt je pozvao Moskvu da zaustavi eskalaciju. 

Incident se dogodio dok je Rusija izvodila napade na "civilne ciljeve i lučku infrastrukturu" preko rijeke Dunav u Ukrajini, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane. Rumunji su podigli vojne zrakoplove F-16, a službe su izdale tekstualna upozorenja stanovnicima dviju istočnih regija.

Preliminarni podaci pokazuju kako postoji mogućnost da je jedan dron pao u nenaseljenom području u blizini rumunjskog sela Periprava, ali istraga je još u tijeku. Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., Rumunjska je pronašla fragmente bespilotnih letjelica na svom teritoriju u nekoliko navrata, a posljednji put u srpnju ove godine. 

Četvero mrtvih u noćašnjim napadima

Rumunjsko ministarstvo obrane oštro je osudilo ruske napade na Ukrajinu nazvavši ih "neopravdanim i u ozbiljnoj suprotnosti s normama međunarodnog prava". Mircea Geoana, zamjenik glavnog tajnika NATO-a u odlasku i bivši šef rumunjske diplomacije, poručio je i da vojni savez osuđuje rusko narušavanje rumunjskog zračnog prostora. 

"Iako nemamo informacija koje bi ukazivale na namjerni napad Rusije na saveznike, ova djela su neodgovorna i potencijalno opasna", napisao je na X-u. U Ukrajini su dva civila poginula, a četiri su zadobila ozljede u noćnom ruskom napadu na sjeverni grad Sumi, izvijestila je regionalna vojna uprava. Među ranjenima je dvoje djece, dodala je. 

U Harkivskoj oblasti na istoku u noćnom granatiranju ubijene su dvije starije žene, prema lokalnom guverneru Olehu Sinehubovu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.