Ruši se luksuzni kamp u Tisnom. Vlasnik: To su mobilne kućice, ne bespravna gradnja

Screenshot: HRT

Počelo je rušenje luksuznog velikog kampa u Tisnu na otoku Murteru, prema nalogu Državnog inspektorata. Građevinska inspekcija je još lani donijela rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih objekata, na što se investitor žalio.

A žalio se i na dva iduća tri rješenja o novčanim kaznama jer nije postupio po nalazu inspekcije, piše HRT. Ovaj kamp, nastao je na temeljima kampa starog preko 40 godina kojeg su novi vlasnici, zagrebačka poduzetnička obitelj Pereković, odlučili modernizirati pa su u njega uložili čak 6 milijuna eura.

Investitor: U kamp su postavljene mobilne kućice, kao u mnogim kampovima, a ne građevine

U posljednjih 5 godina ljetovali su ovdje brojni turisti, kamp je dobivao i turističke nagrade. No, stigla je u njega i Građevinska inspekcija.

"Utvrđeno je da je investitor izgradio više stambeno-poslovnih građevina za iznajmljivanje unutar obuhvata kampa i bazene, nadstrešnicu sa solarnim panelima, parking s potpornim zidom i sportsko igralište, sve bez prethodno ishođene pravomoćne građevinske dozvole", stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Investitor govori da su u kamp postavljene mobilne kućice, kao u mnogim kampovima u Hrvatskoj, a ne građevine. "To je izvještaj gospođe inspektorice koja je to dala i nakon toga kreće ovaj kaos. Zašto, zbog čega? Gledajte, to je bio jedan strahovito veliki pritisak, što imamo informacije, i na Ministarstvo turizma da nam se ne produži dozvola", kaže za HRT Željko Pereković, otac vlasnika kampa.

Kampu je ukinuto rješenje o privremenom obavljanju ugostiteljske djelatnosti

Početkom godine ukinuto im je rješenje o privremenom obavljanju ugostiteljske djelatnosti koje je bilo valjano do kraja 2024. O razlozima zasad u Ministarstvu turizma i sporta ne mogu govoriti.

"Protiv rješenja od 18. siječnja ove godine ugostitelj ZELENA LUKA d.o.o. Tisno pokrenuo je upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu. S obzirom da je spor još u tijeku, ukazuje se na Zakon o sudovima, kojim je propisano da je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke", odgovorili su iz Ministarstva.

"Bio je pritisak na sutkinju"

Na temelju ukinutog rješenja, Turistička je inspekcija uoči ljeta zabranila rad kampu. Koji je još prošle godine dobio i rješenje o uklanjanju i 3 rješenja o novčanim kaznama zbog neizvršenja uklanjanja. Na sve se to investitor žalio, Upravni sud u Splitu odbio je sve tužbe.

"Zato što je to, reći ću otvoreno, bio pritisak na sutkinju, apsolutno", kaže Pereković. Obitelj se žalila i dalje - i tako dočekali strojeve izvođača radova za Državni inspektorat jer je odbijen zahtjev za odgodu rušenja.

Investitor kaže da će kamp rušiti sam ako je kriv

"Ali ovo silovanje, da se ide na izvršenje toga, da se to ide porušiti - pa 'ajmo pričekati da Visoki upravni sud u Zagrebu donese svoje rješenje. Ako sam kriv, rušit ću sam!", rekao je Pereković za HRT.

Zbog bespravne gradnje je investitor dosad zaradio optužni prijedlog, ali i kaznenu prijavu zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

Ostaje pitanje - je li kamp na Murteru uopće mogao raditi posljednjih 5 godina, pa čak i dobivati nagrade za najbolji kamp, među njima i onu resornog Ministarstva?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.