Ravnatelj Hitne: Curicu Emu smo otpratili pedijatru. Majka: Nisu je ni pogledali

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

INDEX je u petak objavio priču o devetogodišnjem Gabrijelu iz Metkovića kojeg je otac dva puta vodio na Hitnu, a oni su ga vraćali kući, dok su ga treći put s Hitne poslali pedijatru. Dječak je na kraju umro. Potom smo u subotu objavili priču o 5-godišnjoj djevojčici Emi Markota koju je majka odvela na Hitnu u Metković, no ondje je nisu pregledali, već poslali pedijatru. I ona je preminula, i to par sati nakon što ju je majka dovela na Hitnu.

Danas nam se javio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić.

"U slučaju tragične smrti dječaka Gabrijela Bebića izvješćujemo Vas da je upravo u tijeku inspekcijski nadzor nad radom liječnika u Metkoviću od strane Ministarstva zdravstva, Hrvatske liječničke komore i naše Ustanove, te do okončanja postupka ne bismo htjeli spekulirati o krivnji ili odgovornosti liječnika uključenih u liječenje pokojnog Gabrijela Bebića, od trenutka prvog dolaska po liječničku pomoć do trenutka tragične smrti. Možemo samo navesti da je u ovom tragičnom slučaju sudjelovalo više liječnika iz više zdravstvenih ustanova, i to pedijatara iz Doma zdravlja Metković, naših liječnika i liječnika iz KBC-a Split", rekao je Lulić.

Ravnatelj Zavoda za hitnu: Pedijatri su kompetentniji i stručniji za liječenje djece od naših liječnika

Za Emu Markota nam je rekao da je majka s djevojčicom upućena s Hitne kod pedijatra, koji je, tvrdi, kompetentniji za liječenje djece od liječnika s Hitne.

"U slučaju pokojne djevojčice Eme Markote izvješćujemo da je tada ordinirajući tim hitne medicinske službe u Metkoviću prije dvije godine, uputio i otpratio majku i djevojčicu u specijalista pedijatra koji se nalazi u istoj zgradi, udaljen 15-ak metara, a pošto je bio radni dan, specijalist je bio u službi. Bez da se gubi vrijeme, majka je s djetetom obavila pregled u specijalista, koji je u svakom slučaju kompetentniji i stručniji za liječenje djece od naših liječnika, te je dalje od pedijatra upućena našoj službi radi poduzimanja daljnjih mjera liječenja. S naše strane je odmah pozvan helikopter radi što bržeg transporta u KBC Split, no nažalost je mala pacijentica Ema Markota preminula po dolasku u Split. Ovim putem izražavamo najdublju sućut obiteljima Bebić i Markota zbog preranih i tragičnih smrti njihove djece, dječaka Gabrijela Bebića i curice Eme Markote", rekao je Lulić za Index.

I dok Lulić tvrdi da je djevojčicu Emu i njenu majku tim s Hitne uputio i otpratio kod specijalista pedijatra, njena majka tvrdi drugačije.

Majka preminule djevojčice: Mojoj djevojčici su poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali

"Ema je dan ranije imala temperaturu 37, preko noći sam spavala s njom, ali ujutro su joj usnice poplavile. Odmah sam je odvela na Hitnu jer je naš pedijatar radio popodne. Držala sam je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, već su mi samo rekli da što njima dolazim i da trebam otići pedijatru.

Ponijeli su se kao da sam im nepotrebno došla, a dijete mi nisu ni pogledali. Potom sam se vratila na pedijatriju, a kako naš pedijatar nije radio, tako sam došla kod dr. Ksenije Kaleb kod koje prije nikad nisam bila. Sestra je odmah otvorila vrata i liječnica ju je odmah pregledala i u sekundi je znala o čemu se radi. Otišla je sa mnom do Hitne i rekla da treba zvati helikopter, čekali smo oko sat i nešto jer je puhao vjetar. Dalje nisam bila svjesna što se događa", ispričala nam je Martina Markota.

"Na Hitnoj je nisu pogledali iako nisu imali nijednog pacijenta"

Danas, kaže, ne krivi nikoga, ali i dalje ne može vjerovati da ni sekunde pažnje na Hitnoj nisu obratili njenoj djevojčici.

"Jadan onaj kojemu se ovo dogodi i tko to proživi. Ono što me boli je to što su mojoj djevojčici poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali iako tada nisu imali pacijente. Ispada da mi roditelji dolazimo bez veze k njima i da dižemo paniku za svaku sitnicu", ispričala nam je Martina Markota.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.