Rast životnog standarda ima i svoju ružnu stranu: Kinezi masovno obolijevaju od dijabetesa

BRZI gospodarski rast i nagli porast životnog standarda u Kini, osim povećanja kvalitete života građana kao pozitivnog rezultata tih promjena, u posljednje vrijeme sve češće pokazuje i svoju drugu, lošu stranu: Kina se suočava s ozbiljnom epidemijom dijabetesa, prenosi britanski BBC.

Prema rezultatima istraživanja provedenog na uzorku od 46.000 ispitanika iz 14 kineskih provincija, koji su objavljeni u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine, promjene u načinu života i prehrane Kineza, premalo kretanja i brz tempo života, posebno u urbaniziranim centrima, uzrokuju sve veći broj dijabetičara.

U Kini danas živi oko 90 milijuna dijabetičara

Medicinski podaci pokazuju da danas u Kini živi oko 90 milijuna odraslih dijabetičara, još 150 milijuna osoba pokazuje rane simptome bolesti, a najviše zabrinutosti izaziva još uvijek neutvrđen postotak neotkrivenih slučajeva koji vrlo često završe fatalno, tvrde istraživači.

Istraživanje je pokazalo da je dijabetes u Kini postao endemska bolest te sve više postaje primarni nacionalni problem, jer su vlasti u Pekingu svjesne da ta bolest sa sobom nosi i povećan broj bolesti srca i krvnih žila, poremećaja u radu bubrega i moždanih udara, a to drugim riječima znači i povećano financiranje zdravstvene zaštite.

Kina danas ima u postotku najveći broj oboljelih od dijabetesa u svijetu, a oko 60 posto svih oboljelih od te bolesti u svijetu živi na području Azije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.