Prije 33 godine hrvatski vojnici teško stradali u Vinkovcima. "Upali su u zasjedu"

Screenshot: YouTube

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci danas je obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja koji su izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod privremenom okupacijom pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i JNA, 22. srpnja 1991. godine sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde sa županjskog i vinkovačkog područja.

Služena i misa zadušnica

U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Perica Bušić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić.

"Na današnji dan 1991. oni su išli u akciju kako bi oslobodili komunikaciju Vinkovci-Tovarnik. Nažalost, jači neprijatelj dočekao ih je u zasjedu. Njih 13 je poginulo, a 40 je ranjeno, a toga dana u napad JNA na Vinkovce uključilo se zrakoplovstvo i uništene su i komunikacije i objekti koji su bili u funkciji obrane grada i ovoga prostora", prisjetio se Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG Kune Vinkovci.

Podno spomenika vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji i rodbine, suborci, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga te izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i vlade. Misa zadušnica služena je u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.