Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje na vlasti 43 godine. Vjerojatno će opet pobijediti

Ilustracija: EPA

EKVATORIJALNA GVINEJA glasa na općim izborima na kojima se očekuje da će predsjednik Teodoro Obiang Nguema, najdugovječniji šef države u svijetu, produljiti svoju 43-godišnju vladavinu u toj naftom bogatoj zapadnoafričkoj državi. Pravo glasa u zemlji s 1.5 milijuna stanovnika ima preko 400.000 ljudi.

Zemlja će, osim predsjednika, birati i 100 zastupnika za donji dom parlamenta, 55 od 70 senatora i lokalne gradonačelnike. Iznenađenje se ne očekuje jer je 80-godišnji Obiang uvijek biran s potporom od preko 90 posto glasova.  Međunarodni promatrači dovode u pitanje pravičnost izbora, s obzirom na učestale pritužbe udruga za ljudska prava zbog nedostatka političkih sloboda.

Dvoje kandidata oporbe

Obiang ide u borbu za šesti mandat protiv dvoje oporbenih kandidata, Buenaventure Monsuya Asume, koji se također kandidira šesti put, i Andrésa Esono Onde, koji prvi put pokušava osvojiti predsjedničku funkciju.

Analitičarka Maja Bovcon ne očekuje promjenu na čelu zemlje jer "zatvaranje granica i maltretiranje i uhićenja oporbenih pristaša utiru put produljenje Obiangove 43-godišnje vladavine". Ekvatorijalna Gvinjeja je imala samo dva predsjednika od stjecanja nezavisnosti od Španjolske 1968. Obiang je u državnom udaru svrgnuo svojeg ujaka Francisca Maciasa Nguemu 1979.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.