Zatvarali su ga u Karađorđevićevoj Jugoslaviji, a ustaše ga ubili metkom u čelo

Foto: Wikipedia

Božidar Adžija hrvatski je pravnik i pisac koji je ostao zapamćen kao jedan od najistaknutijih marksističkih mislilaca u Hrvatskoj tijekom međuratnog razdoblja. Bio je urednik, radio u sindikatu te objavljivao djela na temu filozofije, ekonomije i sociologije. Zbog svojih političkih stavova često je bio zatvaran, a na kraju je i ubijen. 1941. pogubili su ga ustaše uz ostale kerestinečke logoraše.

Nakon studija vratio se kući, no odmah je pobjegao zbog Talijana

Adžija je rođen 1890. godine u Drnišu, tada malom selu u Dalmatinskog zagori. Želio se školovati i premišljao se između Zagreba i Splita, no ponudila mu se prilika za odlazak na studij u Prag, što je prihvatio. 1914. godine završava doktorat i vraća se kući te je odmah mobiliziran. U ratu je radio kao pisar i prevoditelj po vojnim sudovima te je boravio uglavnom u Šibeniku.

Adžija se također uključuje u politiku. Izabran je u Drnišu kao član Narodnog vijeća SHS, no ubrzo napušta poziciju jer se zbog talijanske okupacije seli u Zagreb. U Zagrebu brzo napreduje te postaje šef Ureda za izbjeglice iz Istre. 1920. godine bavi se izbjeglicama, ali sve više i radničkom klasom. Od 1922. godine radio je u Središnjem uredu za osiguranje radnika.

Logor u Kerestincu

Otvoreni komunist u međuratnoj Jugoslaviji

Početkom tridesetih godina upoznaje članove KPJ-a. U to vrijeme već je pisao marksističke tekstove te bio otvoreni pobornik komunističke ideje, što će mu donijeti novi niz problema tijekom boravka u Zagrebu. Od 1935. godine član je komunističke stranke, a već dvije godine kasnije postaje član Centralnog komiteta.

Bio je radnički idealist, ali je komentirao i da radnici trebaju više čitati kako bi bolje osvijestili svoj status. Na temelju tih razmišljanja pokrenuo je Radničku čitaonicu i kasnije Radničku biblioteku te je bio urednik časopisa Radnička zaštita, u kojem je objavljivao marksističke tekstove. Zagrebačko društvo znalo je za Adžiju. Smatrali su ga jednim od najglasnijih komunista tog vremena. Jedni su ga tolerirali, drugi obožavali, ali među radnicima i izbjeglicama je bio vrlo popularan.

Njegovo djelovanje u sklopu komunističke partije dovelo je do toga da je zatvaran u tri navrata između 1936. i 1939. godine. Nakon što je proglašena ustaška država, maknut je sa svih pozicija i ponovno odveden u zatvor. Umro je na današnji dan 1941. godine kad su ga ustaški vojnici odveli na Maksimir i pogubili s ostalim političkim neprijateljima.

Iza sebe je ostavio niz eseja i članaka o radništvu, odnosu Crkve i države, socijalističkom upravljanju i pravu. Napisao je Kapitalizam i socijalizam, Međunarodnu organizaciju rada te filozofska djela o Marksu. Njegovo stvaralaštvo preživjelo je ratne godine te je sačuvano.

Nakon Drugog svjetskog rata i po dolasku Tita na vlast postaje jedan od narodnih heroja i mučenika. Njegova djela postala su još popularnija te stječe status glavnog marksističkog mislioca hrvatskog prostora. U Drnišu je izbrisan svaki spomen na Adžiju, no u Zagrebu je bila drukčija situacija. Već 1946. godine dobiva ulicu na Trešnjevci, čiji se naziv nikad nije promijenio, čak ni nakon 1991. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.