Potpuni potop pravaša na izborima: I da se ujedine ne bi imali dovoljno glasova za jedan mandat

Foto: Index, Hina

DA SE sve pravaške stranke ujedine, o čemu se neprestano govori, i dalje ne bi na ovim izborima sakupile jedan mandat. Zaključak je to ovih izbora koji su (opet) pokazali da za pravašku opciju u Hrvatskoj nema mjesta.

Naravno, iznimka su Pero Ćorić, Ivan Tepeš i njihov HSP AS koji su u prošlom sazivu dobili tri mandata (s njima je bio i Ivan Kirin koji je ove izbore ušao preferencijalno sa liste HDZ-a), ali samo zahvaljujući sporazumom s moćnim HDZ-om. Ćorić i Tepeš mjesecima su parazitirali po Saboru i medijima, a Tepšeš je čak postao potpredsjednik istog.

Ne čudi stoga što su do zadnjeg dana očajnički branili Tomislava Karamarka i većinu u Saboru koja nije postojala. Usprkos optimističnim izjavama, oni su znali što ih čeka.

A dočekao ih je izborni debakl gigantskih razmjera. Jednom kad je nestalo HDZ-ove pomoći pokazalo se koliko su Ćorić, Tepeš i njihov HSP AS nebitna opcija na hrvatskom političkom nebu.

"Ovim putem Vas obavještavam da podnosim ostavku na mjesto predsjednika HSP AS s obzirom na iznimno loše rezultate koje je postigao HSP AS i ja osobno na izvanrednim parlamentarnim izborima. Iskreno se nadam da su loši rezultati koje smo postigli samo privremeno raspoloženje birača i kako će se pravaška scena okrupniti i na sljedećim izborima postići odlične rezultate", objavio je jučer Tepeš.

Ćorić, pak, ne odustaje tako lako. Svoju funkciju je ponudio na raspolaganje, ali i naglasio kako on nije čovjek koji sam daje ostavke.

"Ne bacati koplja u grmlje...kad nam državni mediji nisu dali prostora u kampanji moramo ih koristiti bar sada za promicanje istine", glavnog krivca za fijasko našao je Ćorić u medijima koji kriju istinu koju Ćorić i Tepeš žele poručiti narodu.

No, Ćorić zaboravlja da je ipak posljednjih godinu dana bio parlamentarna stranka i kao takav stalno prisutan u medijima. Mogao je u javnosti artikulirati svoje stavove, a to je i radio. Zapravo, imao je tretman kojim se ne može pohvaliti ni jedna druga pravaška opcija, a kojih ni na ovim izborima nije nedostajalo.

Štoviše, Ćoriću ni prisutnost u Saboru i medijima nije bila dovoljna da pobijedi druge pravaške opcije kojih većina, osim pokojeg izuzetka, egzistira ispod jedan posto glasova.

Katastrofalan rezultat

U X. izbornoj jedinic gdje je nositelj bio Ivan Tepeš skupili su katastrofalnih 0,35 posto. Ispred njih je čak i potpuno nepoznati HSP 1861. koji ima 0,40 posto, ali i onaj originalni HSP koji je u koaliciji sa HČSP-om i još nekoliko stranaka u najjužnijoj izbornoj jedinici skupio 1,24 posto

U II. izbornoj jedinici, gdje je nositelj bio Pero Ćorić, HSP AS je skupio opet slabašnih 0,48 posto. I ovdje su ispod koalicije HSP-a i HČSP-a koji imaju 0,52 posto.


HSP AS nije puno bolje prošao ni u ostalim izbornim jedinicama, a rezultat im se uglavnom kreće ispod jedan posto glasova. Nigdje nisu bili ni blizu izbornog praga.

Osim HSP AS-a i njihove Domovinske koalicije u kojoj je bila stranka DESNO Ante Đapića, HKDU Marka Veselice, Ujedinjena stranka prava i Hrvatska demokršćanska stranka, na izborima je sudjelovao cijeli niz pravaških opcija.

Osim u desetoj, HSP AS je najbolji rezultat ostvario u petoj izbornoj jedinici gdje su uhvatili 1,5 posto glasova.

Na izborima je sudjelovala i koalicija Pomak, koju su sačinjavali HSP sad već bivšeg predjsednika Daniela Srba, HČSP i Obiteljska stranka. Oni su jedan posto prešli u šestoj i desetoj izbornoj jedinici.

U svim jedinicama nastupila je Autohtona hrvatska stranka prava na čelu s Draženom Kelmincem, a u 10. je svoju listu istakao i HSP 1861. Dobroslava Parage.

Zaključak je prilično jednostavan - kad bi se sve pravaške opcije i ujedinile ni to im ne bi bilo dovoljno da pređu izborni prag.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.