Plenković nakon uhićenja Horvata rekao da će zvati šeficu DORH-a. Nije to napravio

Foto: Patrik Macek/Pixsell

PREMDA je na subotnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj nakon hapšenja ministra Darka Horvata, premijer Andrej Plenković vrlo jasno najavio da će nazvati glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek, to do danas nije učinio. 

"U svakom slučaju vrlo neobičan potez, ja ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi objasni o čemu se ovdje radi, mislim da uhićenje ministra to zaslužuje i javnost ovo zaslužuje znati", rekao je predsjednik vlade dok mu je ministra privodila policija.

 

Koji dan kasnije, prema neslužbenim ali pouzdanim informacijama, možemo napisati da prvi čovjek vlade ni u ovom slučaju nije ispunio najavljeno, tj. da nije kontaktirao glavnu državnu odvjetnicu. 

Plenković je želio zastrašiti DORH

Naizgled banalno pitanje u stvari nije nimalo trivijalno. Nije potrebno dobro poznavati propise, a ni odnose da bi se shvatilo kako je premijer u subotu iskoristio prisustvo novinara da bi zastrašio Državno odvjetništvo.

"Ovo je nešto što se događa i što očito traje, nije moglo biti od jučer do danas, što se dogodilo, zašto takva žurnost, netko će to trebati objasniti", jedna je od njegovih poluprijetećih rečenica. 

Tko je taj "netko" i zašto ikome išta treba objašnjavati? Ako je akter postupka, o svemu će biti upoznat u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. Ako nije, ne bi ga se trebalo ticati. Svakako bi se takvih izjava trebao kloniti čovjek koji je, kad zanemarimo političku poziciju, vrlo blizak pritvorenome, a i činjenicama bitnim za postupak.

"Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica, kojoj smo dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koji su to razlozi ovakve žurnosti i hitnosti da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez. U ovom trenutku meni djeluje nerazmjeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito”, poručio je Plenković i tako vrlo jasno doveo u vezu "pozitivnu ocjenu" koju su HDZ i koalicijski partneri dali glavnoj državnoj odvjetnici s očekivanjem da mu ne hapsi ministre.

Možemo samo nagađati je li bukom donekle anestezirao DORH i spriječio daljnja postupanja protiv svojih ljudi - u subotu se, naime, nagađalo da su na listi istražitelja Plenkovićev potpredsjednik Boris Milošević te ministar rada Josip Aladrović, no oni, za razliku od Horvata, i dalje rade.

I prije dvije godine premijer je pokušao utjecati na državne odvjetnike

Plenkoviću ovo nije prvi put da pokušava utjecati na DORH. Prije dvije godine u jeku jedne od akcija hapšenja HDZ-ovaca, izgovorio je sljedeće: "Što se tiče aktivnosti na koje se aludira, koje su koruptivnog karaktera, očekujem da tijela, i policija i DORH, procesuiraju i one koji su vezani i za SDP. Tu je recentan primjer javne nabave oko Europske prijestolnice kulture u Rijeci."

DORH je na to uzvratio priopćenjem u kojem je podsjetio na članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu: "Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske."

Sad je bio još direktniji

Prošle subote Plenković je bio još direktniji i jasno dao do znanja kako očekuje da mu DORH položi račun premda za takvo što nema zakonske osnove. Nije nam poznato je li premijer odustao od pozivanja Hrvoj-Šipek ili ga je samo odgodio nakon što se malo primirio - vlada je ignorirala naše pitanje.

DORH je na upit smatra li da je Plenković u subotu opet prekršio spomenuti članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu, odgovorio krajnje suzdržano: "U odnosu na članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske smatra da je navedena zakonska odredba dovoljno jasna te predstavlja smjernicu za postupanje svakog pojedinca budući da nema zakonom predviđene sankcije."

Nema ničeg problematičnog u tajmingu hapšenja Horvata

Osim što je predsjednik vlade, Plenković je i čelnik najveće partije u vladajućoj koaliciji o čijoj volji ovisi tko će biti na mjestu glavnog državnog odvjetnika.

Kad bjesni zbog trenutka hapšenja ministra, on zapravo poručuje kako mu smeta sumnja u njegove ljude jer u ovom trenutku nema baš ničeg problematičnog u famoznom "tajmingu": daleko su redovni izbori, pandemija jenjava, u politici i na društvenoj sceni ne događa se apsolutno ništa zbog čega bi politička vrhuška trebala biti izuzeta od redovite primjene zakona.

A nju premijer iz nekog razloga baš i ne podnosi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.