Otkrili smo čudne Ramljakove troškove. Iz Agrokora ih ne žele objasniti

Foto: Goran Stanzl/Pixsell, FaH

PREGLED operativnih troškova Agrokora za razdoblje od dolaska vladinog povjerenika Ante Ramljaka u travnju prošle godine do siječnja ove godine otkriva da su isti vrlo visoki, a za njih aktualna uprava za sada nema opravdanja. Naime, kažu nam kako se o Ramljakovim troškovima raspravlja "isključivo s vjerovnicima, kreditorima i budućim vlasnicima". Prema tom objašnjenju ispada kako zainteresirana javnost koja želi znati detalje poslovanja vladina povjerenika nije na njihovoj listi. No krenimo redom.

Na konzultante oko pola milijarde kuna

Iz dokumenta koji predstavlja pregled operativnih troškova Agrokora d.d., a koji je u posjedu redakcije Indexa, razvidni su ukupni troškovi od 522 milijuna kuna od travnja 2017. do siječnja 2018. godine. Agrokor d.d. centralna je tvrtka za članice grupe Agrokor, a u 2016. godini imala je 185 zaposlenika. Kraj 2017. godine dočekala je sa 132 zaposlenika, a na njihove otpremnine otišlo je oko 10 posto iznosa ukupnih troškova, točnije 57,2 milijuna kuna.

Tu su i isplate konzultantima o čemu se već više puta pisalo. U sedam mjeseci, do siječnja ove godine, isplaćeno je 268 milijuna kuna. Taj se broj do danas udvostručio pa je tako poznato da je do kraja srpnja ove godine na ime konzultantskih usluga isplaćeno 495 milijuna kuna.

Čudni troškovi

No u oči upadaju neki drugi iznosi. Tako je na troškove transporta, u što su uključeni i održavanje i gorivo u Agrokoru d.d. koji su, primjerice, samo u travnju 2017. godine iznosili čak 937 tisuća kuna, u sedam mjeseci otišlo ukupno 5,4 milijuna kuna. Osim u travnju, rekordna potrošnja evidentirana je i u srpnju prošle godine kada su iz Agrokora na transport potrošili 892 tisuće kuna te u studenom kada je plaćeno 809 tisuća kuna. Vidljiv je i nesrazmjer potrošnje pa ti troškovi u siječnju ove godine iznose "samo" 218 tisuća kuna, a u lipnju 2017. godine su iznosili 376 tisuća kuna, što je tri puta manje nego u travnju.

Valjda naglasiti kako su materijalni troškovi za transport posebno izdvojeni od troškova za putovanja koji su iznosili ukupno 442 tisuće kuna za sedam mjeseci. Napominjemo kako je riječ o podacima za krovnu tvrtku Agrokor, a ne za ukupno 96 tvrtki koje su članice bivše grupacije Ivice Todorića.

U Ugovoru o pružanju usluga podrške upravljanju za 2017. godine, koji posjedujemo, vidljiva je i stavka od čak 1,4 milijuna kuna koja bi se izdvajala za autorske honorare i ugovore o djelu Ureda predsjednika Agrokora. Prema istom izvoru, za korporativni marketing i PR predviđeno je čak 8,8 milijuna kuna, i to bez usluga reklama.

Javnost ne smije znati jer nismo vjerovnici, kreditori, a ni budući vlasnici

Iz Agrokora ne žele pojašnjavati ni kako je moguće da ostali materijalni troškovi za period od travnja 2017. do siječnja 2018. ukupno iznose 4,7 milijuna kuna, s obzirom na to da su samo za srpanj troškovi iznosili 4,4 milijuna kuna. Nepoznato nam je odakle tolika razlika za srpanj.

"Troškovi izvanredne uprave i operativnog poslovanja Agrokora d.d. dio su Mjesečnog izvješća o gospodarskom i financijskom stanju te provedbi mjera izvanredne uprave u Agrokoru d.d. od listopada 2017. godine. Dio namijenjen troškovima uveden je u mjesečno izvješće u skladu s uputom Trgovačkog suda u Zagrebu. Od tada izvanredna uprava, u skladu s uputom Suda, konzistentno svaki mjesec izvještava Trgovački sud u Zagrebu te izvještaje objavljuje na svojoj internetskoj stranici. Detaljnije informacije o troškovima kompanija raspravlja isključivo sa svojim vjerovnicima, kreditorima i budućim vlasnicima", rekli su nam iz Agrokora kada smo ih upitali da nam objasne čudne Ramljakove troškove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.