Od 1. rujna poskupljuje kruh: "Svi ćemo biti prisiljeni dići cijene, ne samo kruha"

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

MJESEC dana nakon žetve je cijena kilograma pšenice premašila dvije kune, a u zadnjih pola godine poskupjelo je i ulje, zbog čega pekare najavljuju poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda.

Index je kontaktirao najveće hrvatske pekarske lance kako bi doznao kad planiraju i za koliko točno podići cijene kruha i ostalih proizvoda s polica. Međutim, veliki pekarski lanci još su uvijek izrazito oprezni u davanju izjava i konkretnih informacija.

Vlasnik Dinare: Već 20 godina nam kruh košta isto

Tek nam je vlasnik Dinare Josip Galiot priznao da se vrlo teško nose s poskupljenjem namirnica, zbog čega će, kaže nam, biti prisiljen od 1. rujna povisiti cijene u svom lancu pekara. Za koliko točno, još uvijek ne zna.

"Teško nam je donijeti odluku o poskupljenju. Moramo još snimiti situaciju, no cijene moramo dizati, ne možemo se pokriti, već smo sad pred stečajem. Pa litra ulja je od veljače drastično poskupjela. Bila je 5.75 kn u nabavi, za pola godine je otišla 100 posto gore, a ulje nam je dosta veliki faktor u proizvodnji. Već smo u velikom gubitku u ovih pola godine, tako da ćemo morati poskupjeti. Od 1. rujna ćemo dići sve cijene, a za neke proizvode cijene će biti dosta više jer je sva sirovina jako poskupjela. Pa mi u Dinari već 20 godina držimo cijenu bijelog kruha od 6.5 kuna", rekao je Galiot u razgovoru za Index.

Navodi kako su hrvatsko tržište preplavili smrznuti pekarski proizvodi koji se prodaju u velikim trgovačkim lancima, a s njima se, kaže, teško nositi.

"Svi će dizati cijene kruha i pekarskih proizvoda, to je neminovno. Do prije tri godine za pekarsku industriju u Hrvatskoj trebalo je 550.000 tona pšenice, sad nam je dovoljno 350.000, dakle ostalo dolaze smrznuti proizvodi s tendencijom da ih bude još i više. Ove godine je netko ciljano izvezao pšenicu pa je nemamo i cijene rastu nenormalno, tako da će se to odraziti i na cijene pekarskih proizvoda", rekao nam je Galiot.

No, o konačnim cijenama još nije odlučio tako da nije poznato koliko će poskupjeti kruh, a koliko ostali proizvodi.

>> Zagrebački mesar: Meso će poskupjeti od 5 do 10 kuna po kilogramu

Iz Dubravice poručili: Zasad nam nije u planu poskupljenje

Index je kontaktirao i pekaru Dubravicu.

"Zasad nam nije u planu poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda iz našeg asortimana", kazali su nam u Dubravici.

U lancu pekara Mlinar, nisu nam konkretno odgovorili hoće li poskupjeti kruh ili neće, ali se iz njihovog odgovora dalo iščitati da isto namjeravaju, s obzirom na rast cijena sirovina.

"Ponajviše zbog pandemije koronavirusa, ali i posljedica klimatskih promjena (tuče, mraza, poplava i sve češćih i dužih sušnih razdoblja na našem području) kojih smo svi svjedoci, na globalnoj, a tako i našoj lokalnoj i regionalnoj razini, u posljednje vrijeme dolazi do značajnih poremećaja u proizvodnji, transportu i trgovini raznih kategorija roba i usluga, a o čemu se govori i piše već duže vrijeme i čega su vjerojatno svjesni i naši kupci. Kad govorimo o našoj branši, treba naglasiti da je u posljednjih godinu dana cijena pšenice na burzama porasla 39 posto, što se logično ogleda u našem svakodnevnom poslovanju, koje od nas kao vodeće pekarske industrije traži stalne prilagodbe. Upravo zato svakodnevno nastojimo optimizirati i naći potrebne prostore i neiskorištene potencijale u našem procesu nabave", odgovorili su nam u Mlinaru.

>> Od 1. rujna poskupljuje kruh: "Svi ćemo biti prisiljeni dići cijene, ne samo kruha"

Mlinar: Svjesni smo socijalne osjetljivosti naših proizvoda

Uz navedeno, dodaju kako treba napomenuti i ne manje značajan rast cijena i ostalih sirovina potrebnih u njihovoj proizvodnji, poput ulja, ambalaže te energenata - cijena električne energije je od 1.7.2021. porasla za 42.08 posto, dok je najavljen rast cijene plina od 1.10.2021. za 15 posto - a što sve zajedno, dodaju, utječe na proizvodne procese te cijenu finalnog proizvoda, kako kod njih tako i u ostalim industrijama.

"Dodatno, informacije koje trenutno imamo vezano uz cijene žitarica iz nove žetve nisu povoljne za kupce brašna. Kao i mnoge druge industrije, svakodnevno svjedočimo odljevu i manjku kvalificirane radne snage te povećanju troškova života, a unutar čega je potrebno kontinuirano vršiti usklađenja, a što sve zajedno naravno utječe na povećanje cijena. Svjesni socijalne osjetljivosti naših proizvoda, posebice u kategoriji osnovnih životnih namirnica, onih bazičnijih vrsta kruha, nastojat ćemo da ovaj val poskupljenja najmanje zahvati naše kupce te djelovati kao društveno odgovorna kompanija", odgovorili su nam u Mlinaru.

Iz Klare i Pan-peka nismo dobili odgovore, dok smo od nekoliko izvora iz splitskog Bobisa doznali kako će se poskupljenje cijena brašna, koje ide za 30 posto gore, zasigurno odraziti i na buduće cijene kruha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.