Objavljen popis najmoćnijih zemalja svijeta: Hrvatska na dnu, Srbija puno bolja

Foto/screenshot: 123rf/US News & World Report

AMERIČKI portal US News & World Report objavio je listu 80 najmoćnijih zemalja svijeta, a na prvom mjestu se, naravno, nalazi SAD. Na drugom je Kina, treća je Rusija, Njemačka je četvrta, a Velika Britanija peta. Slijede Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija i Južna Koreja.

Od Hrvatske su manje moćne Slovenija i tri baltičke republike

Na listi se nalazi i Hrvatska, i to na 75. mjestu. Od Hrvatske su manje moćne tri baltičke republike i Slovenija, dok je Srbija mnogo moćnija, s obzirom na to da se na listi plasirala na 52. mjesto.

O moći Srbije možemo samo sanjati

Hrvatska je, dakle, iako članica Europske unije i NATO-a za 23 pozicije ispod Srbije na listi najmoćnijih država svijeta, što lijepo ilustrira uspješnost vanjske politike države koju trenutno na ključnim pozicijama vode bivši diplomati.

Listu najmoćnijih zemalja svijeta zajedno su izradili Sveučilište Wharton i globalna marketinško-komunikacijska tvrtka BAV Group, a moć neke zemlje se procjenjivala na osnovu pet kategorija: 1. liderstvo, 2. ekonomski utjecaj, 3. politički utjecaj, 4. međunarodna savezništva i 5. vojna moć. 

Lista je izrađena pomoću kombiniranja relevantnih podataka iz pet navedenih kategorija - primjerice za ekonomsku moć je presudan BDP - te velike ankete u kojoj je sudjelovalo više od 20 tisuća ljudi diljem svijeta.

Zemlja bez saveznika koju vode bivši diplomati

Sudeći po plasmanu Hrvatske, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović procijenjeni su kao slabi lideri, a očito je da Hrvatska nema ni ekonomskog, ni političkog utjecaja, kao i da nema međunarodnih saveznika. Kada je riječ o vojnoj moći, dovoljno je podsjetiti da Hrvatska čak nije u stanju ni kupiti borbene avione.

Prvih devet zemalja na listi je zadržalo svoje pozicije od prošle godine, a od Hrvatske je moćnija i posljednja europska diktatura Bjelorusije, većina članica Europske unije, niz afričkih država poput Gane i Tanzanije, kao i mnoge male države Južne i Centralne Amerike. Odmah iznad Hrvatske su na 74. mjestu Urugvaj, na 73. Bugarska i na 72. Costa Rica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.