Norveška desna vlada ne želi smanjiti državni udio u telekomu Telenor

Foto: EPA

NORVEŠKA vlada desnog centra ne planira iskoristiti pravo na prodaju do 20 posto vlasničkog udjela u telekomunikacijskoj tvrtki Telenor jer je želi zadržati u zemlji, objavilo je danas ministarstvo trgovine i industrije.

Država je vlasnik 54 posto udjela u Telenoru, a parlament je 2015. godine odobrio plan koji vladi omogućuje smanjenje vlasničkog udjela na 34 posto.

U vladi su tada tvrdili da bi dozvola za smanjenje udjela tvrtki olakšala spajanje i akvizicije.

Neće tražiti novu dozvolu za prodaju Telenorovih dionica

"Ta dozvola nije iskorištena i, na temelju sveobuhvatne analize, vlada smatra da nema razloga za njezino produljenje", rekao je ministar trgovine i industrije Torbjoern Roe Isaksen.

"Razlog je državnog vlasništva nad Telenorom želja da se zadrže vodeća tehnološka i industrijska tvrtka i njezine upravljačke funkcije u Norveškoj. Država kao vlasnik želi ostvariti najveći mogući povrat tijekom vremena”, objašnjava ministar.

Iz ministarstva su poručili i da neće tražiti novu dozvolu za prodaju Telenorovih dionica.

Treća najveća kompanija u Norveškoj

Telenor je treća najveća kompanija u Norveškoj, nakon proizvođača nafte Equinora i banke DNB. Ima 183 milijuna klijenata u devet zemalja Skandinavije i Azije.

Vlada je također glavni dioničar Equinora i DNB-a, proizvođača metala Norsk Hydro, proizvođača umjetnih gnojiva Yare i skupine za proizvodnju oružja Kongsberg.

Iz ministarstva su danas poručili i da će, u slučaju da neka od tih kompanija predloži spajanje ili preuzimanje koje bi moglo utjecati na vlasničke udjele države, vlada prije sklapanja sporazuma zatražiti odobrenje parlamenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.