Štediše Credo banke od četvrtka mogu podići svoj novac

HANFA je jučer objavila da su, nakon što je HNB donio odluku o prisilnoj likvidaciji Credo banke, dvije banke i investicijsko društvo uspjeli naplatiti tri mjenice u iznosu između osam i devet milijuna kuna.

"Prema Agenciji dostupnim informacijama, unatoč blokadi računa od strane HNB-a, po donošenju prethodno navedenih Rješenja i Odluke, provedena je naplata tri mjenice u ukupnom iznosu između osam i devet milijuna kuna koje su na naplatu dostavile dvije banke i jedno investicijsko društvo, čime su u potpunosti 'skinuta' raspoloživa sredstva s računa Credo banke d.d. Split", piše u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Iz likvidacije je trebalo izuzeti račune klijenata Abacus brokera

Neslužbeno se doznaje kako su svoje mjenice nakon odluke HNB-a o prisilnoj likvidaciji uspjele naplatiti Istarska kreditna banka, Jadranska banka Šibenik i investicijska kuća InterCapital nakon čega na računu Credo banke nije ostala niti jedna kuna. HNB je prošlog tjedna donio i rješenje u kojem je napisao da Credo banka u prisilnoj likvidaciji "zbog svoje financijske situacije ne može niti će uskoro moći isplatiti dospjele depozite određene Zakonom o osiguranju depozita".

No, to se očito nije odnosilo na dvije banke i fond koji je uspio izvući svoj novac. HANFA se buni i zbog činjenice da iz ovrhe, likvidacije i stečaja banke nisu izuzeta sredstva klijenata investicijskog društva Abacus brokeri iz Zagreba koje su držali na računu "posebne namjene".

Fina: Nemamo ništa s mjenicama, to je posao HNB-a

Nakon objave informacije, oglasila se i Fina, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

 
"Prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, mjenica nije osnova za plaćanje. Stoga, Fina  nije mogla zadati, niti je zadala nalog za naplatu mjenice na teret Credo banke. Naplatu mjenica provode HNB i banke, sukladno Zakonu o mjenici.  Fina je pravna osoba koja provodi ovrhe sukladno Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i vodi Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje evidentiranih na teret ovršenika. Slijedom navedenoga, Fina vodi i Očevidnik zaprimljenih, a neizvršenih osnova za plaćanje ovršenika Credo banke", navodi se u pojašnjenju.

Štediše od 1. prosinca mogu podići svoj novac

Vinko Radić, direktor Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), na konferenciji za novinare najavio je da će štediše Credo banke već od četvrtka 1. prosinca moći podići svoj ulog. Svi koji imaju osigurane depozite do 400.000 kuna svoj novac će moći podići u Hrvatskoj poštanskoj banci i Croatia banci, najavio je Radić.

U Credo banci bili su položeni depoziti 10.068 štediša, obrtnika i neprofitnih društava u ukupnom iznosu od 607 milijuna kuna. Na povrat ima pravo njih 10.048, čiji ukupni depozit iznosi 420 milijuna kuna. Ostali štediše u Credo banci imali su pologe veće od osiguranih 400.000 kuna.


Bohaček: Hrvatski bankarski sustav je siguran

Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, građanima je danas poručio da nema razloga za paniku, niti povlačenje depozita iz banaka. "Hrvatski bankarski sustav je vrlo siguran i stabilan. Banke imaju dovoljno kapitala, čak dva puta više nego što je određeno propisima Europske unije", izjavio je Bohaček u razgovoru s novinarima nakon svečanosti obilježavanja 10. godišnjice Hrvatskog diplomatskog kluba.

"Po svemu sudeći, u Credo banci je bilo malverzacija, nezakonitih radnji", objašnjava Bohaček uzroke propasti Credo banke. Iako su pod pojačanim nadzorom HNB-a trenutno još neke banke, Bohaček tvrdi da niti jedna od njih nema problema s likvidnošću. Problem eventualno može biti u adekvatnosti kapitala, koja prema hrvatskom zakonu mora iznositi minimalno 12 posto.

"S obzirom da Europa traži minimalno osam posto, i sada to diže na devet posto, znači da su naše banke bitno sigurnije nego europske", kaže Bohaček, te dodaje da kriza u eurozoni i eventualno slabljenje eura ne bi smjeli imati drastičnih posljedica na hrvatski bankarski sustav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.