Mesić od sastanka Sanadera i Pahora ne očekuje ništa

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je rekao kako od susreta na kojem će se sastati premijer Ivo Sanader i njegov slovenski kolega Borut Pahor, "ne očekuje ništa posebno". Sastanak će se u utorak održati u slovenskim Mokricama.

Mesić se ponovno dotakao slovenske političke elite za koju je ocijenio kako jednostavno dolazi u kontradikciju. Kritizirao je slovenski stav prema kojem hrvatska ne smije prejudicirati granicu, da bi nakon toga slovenski parlament izjavom koja je u srijedu prihvaćena parlamentarnom većinom, učinio upravo to.

Mesić ističe kako po njegovom mišljenju "tu rasprava prestaje" te se mora inzistirati na rješavanje pograničnog pitanja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu ili pred međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Podsjetimo, Mesić je u četvrtak u televizijskom obraćanju javnosti izrazio oštre kritike naspram slovenske službene politike ocjenjujući kako slovenska politička elita ucjenjuje hrvatsku te provodi nedosljednu i neprincipijelnu politiku prema Hrvatskoj ne uvažavajući činjenicu da Hrvatska Sloveniji nikada nije radila probleme oko ulaska u NATO savez i EU zbog neriješenog pograničnog spora.

I dalje neizvjesnost

Priopćenjem za medije jučer je reagirao i slovenski predsjednik Danilo Tuerk koji je nepotrebnom i nekorisnom ocijenio referendumsku inicijativu Stranke slovenskog naroda (SSN), vanparlamentarne stranke čiji se sada već bivši predsjednik Zdenko Vinkov Vincenc, nakon razgovora s premijerom Pahorom, odrekao stava da u inicijativi treba ustrajati.

Danas protječe drugi dan roka od 35 dana koliko je SSN dobio za prikupljanje 40.000 potpisa potrebnih za sazivanje referenduma na kojem bi se Slovenci trebali očitovati o tome slažu li se ili ne slažu s ulaskom Hrvatske u NATO savez.

Poštujući sve zakonske rokove i ukoliko inicijativa propadne, Slovenija će vremenski vrlo tijesno moći potvrditi pristupni protokol Hrvatske za punopravnim članstvom u NATO-u. Ukoliko inicijativa uspije i slovenski parlament bude primoran sazvati referendum, Hrvatska definitivno početkom travnja neće ući u NATO savez. Međutim, kako sada stvari stoje, od takvog razvoja događaja najviše će izgubiti upravo Slovenija.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.