Merkel želi pregovarati o vladi sa socijaldemokratima

Foto:  FaH

NJEMAČKA kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel izrazila je i službeno želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) istaknuvši potrebu stvaranja stabilnih uvjeta, što se očekuje od Njemačke.

"Njemačka treba stabilnu vladu i zato smo spremni započeti pregovore sa SPD-om", rekla je Angela Merkel u Berlinu nakon sastanka predsjedništva stranke.

Njemačka treba stabilnu vladu, kaže Merkel


Ona je ukazala na to da je Njemačkoj potrebna stabilna vlada ne samo zbog problema koje treba rješavati na domaćem terenu, nego i zbog očekivanja europskih partnera.

"Očekivanja da se pozicioniramo su velika i s obzirom na brojne sukobe na Bliskom istoku, odnosa s Rusijom i stanjem u SAD-u očekuje se da Njemačka bude spremna na djelovanje", rekla je Merkel i dodala kako je to moguće samo uz jednu stabilnu vladu.

"Mi se moramo pobrinuti za stabilne uvjete, građani to od nas očekuju", zaključila je Merkel.

CDU raspravlja o daljnjim postupcima

Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je danas o daljnjim postupcima, nakon što su prije tjedan dana propali pregovori o sastavljanju tzv. Jamajka koalicije između demokršćana, liberala i zelenih. 

Vodeći članovi CDU-a su prije toga najavili kako pregovori oko sastavljanja koalicijske vlade vjerojatno neće započeti prije nove godine, a i socijaldemokrati smatraju da s početkom pregovora ne bi trebalo žuriti.

"Temeljitost ima prednost pred brzinom, ali u novoj godini bi trebali započeti s pregovorima", rekla je potpredsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Julia Kloeckner u razgovoru za javni servis ARD.


Slično se u razgovoru za dnevnik Bild izjasnio i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (CDU). On je ukazao na to da SPD-u "treba dati vremena" da se konsolidira nakon što je stranka odustala od svog odbijanja ponovnog ulaska u tzv. "veliku koaliciju" s demokršćanima.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.