Medvedev o upadu u Rusiju: Nećemo samo vratiti naš teritorij, idemo do Kijeva i dalje

Foto: EPA

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev poručio je kako bi rat trebao poprimiti "otvoreno ekstrateritorijalnu prirodu" nakon napada ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast. Također je zaprijetio "odmazdom", najavljujući kako će ruska vlada prestati s vojnim operacijama tek kada to bude smatrala nužnim. 

"Razlozi i ciljevi terorističke ukronacističke operacije u Kurskoj oblasti su detaljno i objektivno analizirani. Mora se izvući ozbiljna lekcija iz onoga što se dogodilo i ono što je Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, obećao vrhovnom zapovjedniku mora se ispuniti - nemilosrdno poraziti i uništiti neprijatelja.

Specijalna vojna operacija trebala bi od ovog trenutka poprimiti otvoreno ekstrateritorijalnu prirodu. Ovo više nije samo operacija za povrat naših službenih teritorija i kažnjavanje nacista. Moguće je i potrebno napredovati na tlu sadašnje Ukrajine. U Odesu, Harkiv, Dnjepropetrovsk i Mikolajiv. Do Kijeva i dalje", napisao je Medvedev na Telegramu. 

Jučer proglašeno izvanredno stanje

Ustvrdio je kako djelovanja ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti trebaju "ukloniti sve tabue" na temu ruske okupacije ukrajinskih teritorija te da se o tome "može i treba govoriti otvoreno, bez srama i diplomatske pristojnosti". Zaprijetio je Ukrajini i njezinim partnerima. 

"Neka svi to shvate, uključujući i englesku kopilad: prestat ćemo tek kada to budemo smatrali prihvatljivim i korisnim za sebe", naglasio je. 

Vršitelj dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov je prije dva dana priopćio kako su se ukrajinske snage pokušale infiltrirati u okruge Sudža i Korenevo u Kurskoj oblasti. Ruski propagandisti i vojni blogeri tvrde da su ukrajinske snage osigurale uporište u graničnom području. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ukrajinske operacije u Rusiji "provokacijom". Ukrajina se još nije oglasila. Jučer je u Kurskoj oblasti proglašeno izvanredno stanje. Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW), provjeravajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih snaga do 10 kilometara u dubinu ruske Kurske oblasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.