Maštruko: Markićkin "Hod za život" tek je početak akcija koje će voditi do zabrane pobačaja

Foto: Hina

U SUBOTU je organiziran "Hod kroz život", skup koji je organizirala Željka Markić, a kojim se zadire u pravo žene da sama odlučuje o abortusu. Povorka je još jednom podijelila hrvatsko društvo, što se pokazalo i sukobom između onih koji zadiru u prava žene i onih koji se takvoj praksi suprostavaljaju.

> VIDEO Djevojka zaustavila povorku protiv pobačaja, zaštitari nasrnuli na nju i odveli je

Sociolog religije Ivica Maštruko mišljenja je kako je organizirana povorka tek početak Markićkinih akcija koje bi, ako uspije u svojem naumu, trebale voditi do zabrane pobačaja.

"Vjerojatno je da će se ići sa zakonskim inicijativama ili nastavljanjem akcija. Ne očekujem to jako brzo, ali vjerojano je da će se uskoro organizirati nova povorka, nakon čega će se procijeniti raspoloženje građana i odlučiti hoće li se ići prema referendumu", kazao je za Index Ivica Maštruko.

On predviđa da će Markić i ekipa ići prema zakonskim inicijativama i prijedlozima za zabranu pobačaja.

"Možemo očekivati zakonske inicijative"

"Mogu se očekivati daljnje akcije, vjerojatno zakonske inicijative, jer iza toga stoji pozivanje na odredbe i stavove Katoličke crkve vezano za začeće i abortus. Sve ovakve inicijative koje su organizirane i koje će biti organizirane ići će pod neizravnim patronatom Katoličke crkve, odnosno njihovog socijalnog nauka. S obzirom da su sve udruge vezane posredno ili neposredno za Crkvu  i katolički nauk te da su aktivisti na ovaj ili onaj način vezani za te strukture, može se očekivati barem nastavak ovakvih akcija.


Vjerojatno je da će Markić ići i sa zakonskim incijativama, a ako procijeni da je raspoloženje građana sklono njezinom stavu, moglo bi se ići prema referendumu.

Kada pogledate popis tih udruga, to su sve udruge katoličke provincijencije. Računaju dakako i na potporu ostalih vjerskih zajednica, odnosno vjernika koji su vezane s njima ili kroz udruge ili kao pojedinci.

Nastavak akcija može se očekivati u Hrvatskoj, a jednako tako i u drugim zemljama Europe koje kreću s takvim inicijativama. I oni su poput Markić koja je organizirala hod u Hrvatskoj oprezni s najavama referenduma, jer prepostavljaju da ipak vlada većinsko mišljenje da o abortusu odlučuje žena i da se država u to nema pravo miješati", kazao je Maštruko za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.