Masovni ubojica Breivik (43) tuži Norvešku zbog kršenja ljudskih prava

Foto: EPA

ANDERS BREIVIK, 43-godišnji masovni ubojica koji je 2011. u Norveškoj ubio 77 osoba, ponovno tuži vladu svoje zemlje za kršenje ljudskih prava, sa željom da prekine boravak u samici. 

Breivik, ekstremist krajnje desnice, nalazi se u zatvorskoj samici od osude 2012. Norveški dnevnik Aftenposten izvijestio je da je Breivikov odvjetnik Oystein Storrvik jučer poslao obavijest ministarstvu pravosuđa u kojem stoji da nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ili neljudskom i ponižavajućem tretmanu te kažnjavanju.

List piše da Breivik tvrdi da su duga izolacija i ograničenja kontakta s vanjskim svijetom kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima.

Odvjetnik ubojice: Breivik ne kontaktira ni s kim osim sa zatvorskim čuvarima

Ranije ove godine Breivik je premješten iz zatvora Telemark u Skienu u zatvor Ringerike, ali njegov odvjetnik navodi da nije bilo napretka u pogledu ljudskih kontakata.

"On nema kontakta ni s kim osim sa zatvorskim čuvarima", rekao je odvjetnik Storrvik za norvešku novinsku agenciju NTB, dodavši da se radi o kršenju ljudskih prava.

Sud u siječnju odbio uvjetni otpust Breiviku

U siječnju je Breiviku odbijen uvjetni otpust i suci su odlučili da mora ostati u zatvoru jer i dalje predstavlja potencijalnu prijetnju te postoji očigledan rizik da bi se mogao vratiti ponašanju koje ga je navelo na počinjenje masakra prije 11 godina. Tada je ubio 77 ljudi u ljetnom kampu.

Breivik služi maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, a 2016. je već uspješno tužio norvešku vladu zbog kršenja ljudskih prava. Žalio se na izolaciju od drugih zatvorenika, kvalitetu zatvorske hrane te česte pretrese ćelije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.