Marko Ravnić novi načelnik Ližnjana, u Kolanu i Matuljima drugi krug

Ilustracija: FAH

NOVI načelnik općine Ližnjan u Istarskoj županiji  je Marko Ravnić, kandidat koalicije IDS- Istarski laburisti koji je osvojio 59,08 posto glasova birača čime je osigurao mandat u prvom krugu dok je ta koalicija osvojila osam od ukupno 13 mjesta u Općinskom vijeću, doznaje se od izbornog povjerenstva.

Koalicija IDS-IL je naime na izborima za Općinsko vijeće osvojila 48,77 posto glasova, odnosno osam vijećničkih mjesta, tri vijećnika osvojio je SDP , dok su po jedno mjesto osvojili HDZ  te Istarska stranka umirovljenika (ISU). Na prijevremenim izborima za ližnjansko općinsko vijeće bilo je istaknuto sedam listi.

Predsjednik IDS-a Ližnjana Saša Škrinjar zahvalio se svim mještankama i mještanima općine Ližnjan koji su se odazvali na ove izbore i svima onima koji su povjerenje dali koaliciji IDS-IL.

"Veliko hvala našim partnerima, predstavnicima nacionalnih manjina te udrugama  koji su poduprijeli naš put" - poručio je Škrinjar dok je novoizabrani načelnik Ližnjana Marko Ravnić u izjavi za Hinu rekao kako je iznimno zadovoljan rezultatom, angažmanom svih članova i simpatizera koji su sudjelovali u ovom procesu. "Zahvalan sam i svim mještanima općine koji su odlučili da je došlo vrijeme za temeljite promjene. Zajedno sa svojim zamjenikom Maurovićem i članovima vijeća te sa svim zainteresiranim stanovnicima naše općine to možemo i ostvariti" - zaključio je Ravnić.

Na glasovanje je izašlo 1.537 birača ili  43,68 posto.

Do prijevremenih  izbora u Ližnjanu došlo je nakon što nije usvojen općinski proračun te je došlo do raspuštanja izvršne i predstavničke vlasti. Do tada je načelnica općine bila Maja Cvek iz SDP-a. 

Bez promjena u Kalniku

Dosadašnji načelnik Mladen Kešer, kandidat koalicije HNS-SDP-HSU za načelnika općine Kalnik u Koprivničko-križevačkoj županiji, pobjednik je prijevremenih izbora u toj općini s 57 posto osvojenih glasova.

Njegov protukandidat iz koalicije HDZ-HSS Dario Car osvojio je, po neslužbenim rezultatima općinskog izbornog povjerenstva, 41,1 posto glasova. Na izbore je izašlo 74 posto birača.

Na prijevremenim izborima za Općinsko vijeće najviše, 55 posto glasova, dobila je koalicijska lista HNS-SDP-HSU i imat će šest vijećnika. Lista HSS-a osvojila je 28 posto glasova i imat će tri vijećnika, a lista HDZ-a 17 posto glasova i imat će dva vijećnika u Općinskome vijeću.

U izjavi za Hinu Kešer je istaknuo kako je ovim izborima okončana agonija koja je trajala protekle dvije godine, budući da nije imao podršku većine u Vijeću, što se sada promijenilo jer je lista HNS-SDP-HSU osvojila šest od jedanaest vijećnika. Pobjedu na izborima komentirao je kao jasnu podršku građana projektima koje provodi.


Prijevremeni izbori održani su zato što Općinsko vijeće nije usvojilo proračun za 2016. godinu.

Drugi krug u Matuljima

Prijevremeni izbori održali su se i u općini Matulji gdje u drugi krug izbora za općinskog načelnika su ušli Miodrag Šarac (HNS) s 36,89 posto glasova kao kandidat grupe birača, te Mario Ćiković (SDP), kandidat koalicije SDP i HSU s osvojenih 35,76 posto glasova.

Treći kandidat PGS-a, IDS-a i Reformista Mladen Prenc osvojio je 25,15 posto glasova.

U Općinskom vijeću koje ima 17 članova u sljedećem razdoblju bit će šest vijećnika liste SDP-HSU, koja je osvojila 30,56 posto glasova, četiri s liste PGS-IDS-Reformisti (20,71 posto), tri vijećnika s liste HNS-Akcija mladih (18,19 posto) te po dva vijećnika liste koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HDS-HRAST (12,1 posto) i grupe birača s nositeljem Željkom Grpcem (10,56 posto).

Liste Liburnijske stranke i Živog zida nisu osvojile ni jedan mandat.

Na izbore u Matuljima je izašlo 36,9 posto od ukupno 10.114 birača, doznaje se u Općinskom izbornom povjerenstvu.

Drugi krug u Kolanu

U drugi krug prijevremenih izbora za načelnika općine Kolan idu Josip Zubović (HSS) s 41,31 posto glasova i Šime Gligora (HDZ) s 32,95 posto glasova birača, doznaje se u općinskom izbornom povjerenstvu.


Treći kandidat Ivan Čemeljić (grupa birača) osvojio je, po neslužbenim rezultatima, 24,26 posto glasova.

Dosadašnji načelnik Općine Kolan bio je Josip Zubović.

Općinsko vijeće činit će četiri vijećnika HSS-a, čija je lista osvojila 34,56 posto glasova; po dva vijećnika HDZ-a (22,87 posto glasova) i HSP AS (20,03 posto glasova) te jedan vijećnik s liste grupe birača nositelja Branimira Tauzera, koja je dobila 15,03 posto glasova.

Ukupna izlaznost u Kolanu bila je 77 posto od ukupno 793 birača.

Prijevremeni izbori održani su zbog toga što Općinsko vijeće nije usvojilo proračun za 2016. godinu. Drugi krug izbora održat će se u nedjelju 3. travnja.

Koalicija HNS i SDP u Cestici

Dosadašnji načelnik općine i kandidat koalicije HNS-SDP, Mirko Korotaj, osvojio je novi mandat na čelu općine Cestica u Varaždinskoj županiji budući da je na današnjim prijevremenim  izborima osvojio gotovo 57 posto glasova čime je osigurao mandat u prvom krugu, a koalicija  HNS-SDP osvojila je i najviše mandata u Općinskom vijeću, devet od 15.

HDZ u vijeću ima tri vijećnika, a Nezavisna lista Stjepana Bistrovića dva te Narodna stranka – reformisti jednog vijećnika.  Na izbor u općini Cestica izašlo je 61 posto birača. Prijevremeni izbori u općini Cestica raspisani su nakon što Vijeće nije izglasalo proračun za ovu godinu. Inače, Kortaj  (HNS) je dugogodišnji načelnik i na čelu općine je već 15 godina.


Kandidat HDZ-a za načelnika Tomislav Lazar osvojio je 18 posto, nezavisni Stjepan Bistrović 15,6 posto te Nikola Ščuric iz Narodne stranke-reformisti 9 posto glasova birača.

U izjavi za Hinu Korotaj je rekao da su projekti i programi koje je ta  koalicija provodila dosad bila jamstvo kod birača za novi mandat. Naši projekti stvorili su kod mještana sigurnost da smo mi jedina opcija koja može kvalitetno voditi ovu općinu. Tome u prilog govore rezultati izbora – rekao je Korotaj.

Koalicija HNS-SDP osvojila je i najviše mandata u Općinskom vijeću, devet od petnaest ili 54,5 posto. HDZ ima tri vijećnika ili 19,4 posto, nezavisna Stjepana Bistrovića dva odnosno 15,4 post te Narodna stranka – reformisti jednog vijećnika ili 7,58 posto. Listu je imala i Hrvatska stranka reda koja je osvojila 3 posto glasova za Vijeće.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.