Krajem godine u Hrvatskoj ubijene rijetke ptice. Svaka vrijedi 15-ak tisuća eura

Foto: Ivan Budinski/Waldrappteam | LIFE Northern Bald Ibis

POČETKOM 2020. dolaze nam prve zabrinjavajuće vijesti o stradavanju iznimno rijetkih ptica na području Hrvatske. Udruga Biom, jedna od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj, priopćila je da su nedavno tijekom preleta iznad Hrvatske stradale četiri od devet iznimno rijetkih ptica.

Naime, na području Sredozemlja svake godine protuzakonito se ubije 25 milijuna ptica, a samo u našoj zemlji godišnje tako strada oko 500.000 divljih jedinki.

Ibisi izumrli u Hrvatskoj još u 18. stoljeću

Četiri ćelava ibisa (Geroniticus eremita) iz austrijske populacije stradala su tijekom preleta preko Hrvatske, od čega dva u krivolovu pokraj Parka prirode Vransko jezero. Ova je vrsta još u 18. stoljeću izumrla u Hrvatskoj i posljednje su se ptice gnijezdile na području Pule.

Posjet ovih ptica našoj zemlji je za 4 jedinke završio tragično, a dva mužjaka, imena Donatello i Terras, prema svemu sudeći stradala su u krivolovu.

"Ovo nije samo značajan gubitak za naš projekt već ukazuje da je krivolov i u Hrvatskoj velika prijetnja biološkoj raznolikosti", izjavio je Johannes Fritz, generalni direktor projekta reintrodukcije ćelavog ibisa.

"Iskoristit ćemo svaku priliku da pronađemo počinitelje, kao što to u ovakvim slučajevima radimo i u Italiji. Novčanu štetu za Donatella i Terrasa procjenjujemo na 33.600 eura te smo spremni tužiti počinitelje", dodao je.

Preživjele ptice uspješno su uhvaćene i odvedene na sigurno, izvan Hrvatske.

Ibis - egipatski simbol ljudske duše

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima pa se, između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” - simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga, nažalost, nije spasilo od izumiranja.

Kako bi se vrsta očuvala i vratila na nekadašnja europska gnjezdilišta u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj, pokrenuti su projekti reintrodukcije kojima se pokušavaju uspostaviti divlje populacije ćelavog ibisa u Europi te se danas ta ptica opet gnijezdi u Njemačkoj i Austriji, piše u priopćenju udruge Biom.

Donatello se izlegao 2015. u zoološkom vrtu

Tim projekta Waldrappteam | LIFE Northern Bald Ibis posebno je uznemirio gubitak Donatella.

"Donatello se izlegao 2015. u zoološkom vrtu Rosegg. Othranjen je ručno i bio je dio jata koje je na selidbenom putu do zimovališta u Toskani vodio motorni paraglajder. Tamo je pušten na slobodu. 2018. je samostalno letio do gnijezdeće kolonije u Burghausenu. Bio je iskusna ptica vodič sposobna voditi mlade generacije na zimovališta, odnosno dobar temelj za uspostavu divlje populacije. Terras je bio mladi mužjak te je pratio odrasle ptice tijekom selidbe", rekli su stručnjaci iz tima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.