Kolinda: Erceg je slobodu govora mogao izraziti na drugi način

Foto: Index/EPA

"SLOBODU govora treba izražavati, a u ovom slučaju ona se mogla izraziti na drugi način", rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Media Servis.

>> Presuda Ercegu je zastrašujuća. Ne zbog Ercega, nego svih nas

>> Kolinda: Ja sam prije svega majka, Hrvatica, vjernica...

Podsjetimo, Zorana Ercega je zagrebački Prekršajni sud nedavno osudio na 15 dana zatvora uvjetno jer je prilikom otvorenja zagrebačkog spomenika Franji Tuđmanu pred premijerom, predsjednicom i predsjednikom sabora uzviknuo da je Tuđman ratni zločinac.

Iako se predsjednica (djelomično) školovala u SAD-u, zemlji u kojoj je (apsolutna) sloboda govora itekako na cijeni, izgleda da još uvijek nije shvatila što sloboda govora zapravo znači. 

Erceg nije ni prijetio ni pozivao na nasilje nego je izrazio mišljenje

Podsjetimo, Zoran Erceg na otvorenju spomenika Franji Tuđmanu nije nikom prijetio, nije pozivao na nasilje, nego je jasno i glasno izrazio svoje mišljenje o prvom hrvatskom predsjedniku.

Ukratko, Erceg je koristio svoju Ustavom zajamčenu slobodu govora. Da je presuda Ercegu protivna Ustavu RH, koji u svom članku 38. svim državljanima RH jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, a osobito slobodu govora i javnog nastupa, slažu se i ustavni stručnjaci.

Nema slobode govora ako postoje "pravi" i "krivi" načini izražavanja ideja i stavova

Ako i zanemarimo nesuvislu konstrukciju prvog dijela rečenice (što bi trebalo značiti da "slobodu govora treba izražavati"?), jasno je da predsjednica jednostavno ne razumije koncept slobode govora.

Naime, sloboda govora nije sloboda ako se neka misao ili ideja može izraziti samo na način na koji to odobravaju državne instance poput suda ili predsjednice. Sloboda govora je jednostavan pojam i odnosi se na, koliko god to bilo suvišno naglašavati, slobodno izražavanje ideja i stavova. 

Ako se neke misli i ideje mogu izraziti samo na način koji odobravaju državne institucije, onda to nije sloboda govora.

Kolindina poruka je, baš kao i presuda Prekršajnog suda u Zagrebu, porazna za budućnost slobode govora u Hrvatskoj i može se svesti na jednostavan izraz: "Sloboda govora je okej, sve dok jako pazite što točno pričate." 

POGLEDAJTE VIDEO: Policajac prijeti Zoranu Ercegu

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.