Koje su nove vladine gospodarske mjere? Vrdoljak otkrio važan dio

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je večeras nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima da će novi paket gospodarskih mjera za pomoć krizom pogođenim tvrtkama zbog pandemije koronavirusa biti predstavljen u četvrtak i raspravljen u petak. Po svemu sudeći među novim mjerama neće biti ni rezanje plaća u javnom sektoru, ni otkazi.

Koalicijski partneri popodne su razgovarali o mjerama za trenutnu situaciju, ali i o onim potrebnima za razdoblje nakon gospodarske krize izazvane pandemijom.

Vrdoljak je nakon sastanka u Banskim dvorima izjavio kako su razgovarali o tome što će Hrvatskoj biti važno, u što trebamo ulagati i financirati, ocijenivši da će brzina izlaska iz krize biti jedan od ključnih elementa kako će hrvatsko gospodarstvo izgledati za nekoliko godina.

Otpis kao ključna mjera

Potvrdio je na novinarski upit da su razgovarali i o 'oprostu, odnosu otpisu davanja'. Predložio je da o tome govore oni koji donose i provode odluke i prezentiraju ih imaju analitike; i o njima će oni više reći u četvrtak, dodao je.

Široko je i za sada zadovoljavajuće, ide se u dobrom smjeru, no mislim da će se o tome još vjerojatno trebati raspravljati, ako kriza ne stane, rekao je. Brine se o likvidnosti, o trenutnoj situaciji i razmišlja se o budućnosti, izjavio je Vrdoljak nakon sastanka koalicijskih partnera.

Dodao je kako mu je osobno bilo važno da vlada nalazi modele financiranja svojih obaveza prema zdravstvu, policiji, prema svima ovisnima o državnom proračunu izvan izvora realnog sektora i drži da je to dobro.

Upitan postoji li prostor za malverzacije s obzirom na suspenziju zakona o javnoj nabavi, Vrdoljak je rekao kako je bilo malverzacija i kada je zakon bio u punoj primjerni, ali i da ih isto tako nije vidio kada je bilo prostora za malverzacije, jer je uvijek pitanje tko to radi, a ne što piše.

Dodao je kako je ministar graditeljstva Predrag Štromar i "cijela ekipa neosporno vrijedna i poštena i da tu neće biti toga".

Otpis davanja neupitan onima kojima je zabranjen rad

Vrdoljak je prije sastanka koalicijskih partnera u vladi izjavio kako je neupitan otpis davanja onim gospodarskim subjektima kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa, ali da još treba vidjeti kojim mjerama osigurati likvidnost onima koji rade s 10, 20 ili 30 posto radnih kapaciteta.

"Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad, ako ti je zabranjen rad, ne možeš stvoriti ni minus. To je neupitno i mislim da će u tom smjeru ići mjere", rekao je Vrdoljak uoči sastanka koalicijskih partnera i vlade u Banskim dvorima.

Dodao je da je još upitno kako će se pomoći onima koji mogu raditi, ali u uvjetima gdje su na 10, 20 ili 30 posto svojih radnih kapaciteta te kojim će se mjerama njima osigurati likvidnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.