POTRESI U PETRINJI I GLINI

Kod Petrinje je naselje za 6 tisuća ljudi. Je li tamo moguć smještaj za stradale?

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell, Index

BIVŠI ministar policije Ranko Ostojić neki je dan posjetio Petrinju, pa i nekadašnje prognaničko naselje Mala Gorica koje se nalazi par kilometara od Petrinje.

Snimio je i video prolaska kroz naselje u koje stane oko 6000 ljudi.

"Ovo sam snimio neki dan kada sam bio po terenu na potresom pogođenom području.

To je prognaničko naselje Mala Gorica, 6 km od Petrinje, koje je IFRC sagradio 1996 g.
Ne kažem da se ljude može useliti odmah, devastirano je, ali smatram da se u roku mjesec može urediti cijelo naselje jer ima kompletnu infrastrukturu. Zajedno s bolnicom i kuhinjom.

A ljudima je blizu njihovih razrušenih domova i blaga da ih mogu svakodnevno obilaziti.
(Ovaj prijedlog sam uputio i vladi.)", napisao je Ostojić uz video.

Trebalo postati centar za migrante

To prognaničko naselje trebalo je postati centar za migrante, no tome se usprotivilo lokalno stanovništvo. Petrinjsko Gradsko vijeće, pisalo se u veljači prošle godine, jednoglasno je zaključilo kako drži neprihvatljivim izgradnju Prihvatilišta za tražitelje azila u bivšem prognaničkom naselju Mala Gorica kod Petrinje.

Japanci sve platili

"U vrijeme Domovinskog rata devedesetih godina, sukladno politici vlade Japana prema zemljama bivše Jugoslavije i temeljem zahtjeva UNHCR-a, japanska vlada osigurala je 7 milijuna USD za izgradnju naselja za prognanike iz Hrvatske i izbjeglice iz susjednih zemalja koje su u to vrijeme preplavile Hrvatsku. Naselje se trebalo sastojati od 80 zgrada u kojima bi bilo smješteno 160 kućanstava", stoji na stranicama Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj.

"Kada je 1994. godine izaslanstvo japanske vlade posjetilo lokaciju na kojoj se trebalo izgraditi naselje, ono je bilo prekriveno vodenim korovom i okruženo močvarom te nipošto nije djelovalo kao mjesto za izgradnju, čak ni s gledišta pristupačnosti i sigurnosti. Ipak, japanski su stručnjaci odlučili kako bi se područje moglo isušiti iskopom odvodnog kanala prema obližnjoj rijeci Kupi. Tako je i učinjeno, pa je gradnja naselja započela 1995. godine, no ne bez problema. Ratna razaranja i raketiranja u susjednim selima, kao i najezde komaraca iz obližnjih močvara, bili su samo neki od problema tijekom izgradnje. Ipak, u listopadu 1995. godine prvi obitelji počinju useljavati u dovršene objekte, a izgradnja cjelokupnog naselja uspješno je dovršena u studenom kada u naselje stižu i prognanici iz istočne Slavonije te izbjeglice iz Bosne. Sveukupno je uselilo preko 1000 osoba. Od tada pa do danas u naselju je živjelo sveukupno oko 10.000 prognanika i izbjeglica", stoji na stranici.

Potpredsjednik vlade: Razmatra se naselje Mala Gorica

Potpredsjednik vlade Milošević je rekao da se razmatra naselje Mala Gorica za koje bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ističe da može primiti 6000 ljudi.

Index je poslao upit vladi, MUP-u i civilnoj zaštiti o naselju i kakvi su planovi s njim te u kakvom je stanju nakon potresa. Odgovore ćemo objaviti nakon što ih dobijemo.

Pogledajte slike

Ove slike nastale su naselju u veljači 2019. godine. Snimio ih je fotograf Pixsella.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.