Kazna od 1,5 milijardi eura za najveći izljev nafte u povijesti Španjolske

Foto: Hina

PRAVOSUDNI maraton u Španjolskoj u slučaju izlijevanja nafte s broda Prestige 2002. završen je pošto je Vrhovni sud potvrdio iznos odštete veće od 1,5 milijardi eura, u odluci objavljenoj danas.

Sud "određuje odštetu u iznosu većem od 1,5 milijardi eura "za civilne osobe odgovorne za najgoru ekološku katastrofu u povijesti zemlje, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

Odlukom Vrhovnog suda koja nosi nadnevak od srijede završava se građanska parnica u Španjolskoj gotovo tri godine nakon početka kaznenog postupka koji je trajao od siječnja 2016.

Sudska odšteta dodijeljena je španjolskoj i francuskoj vladi, kao i pokrajinskoj vladi Galicije, javlja Euronews.

Osim vlasnika tankera kažnjeni su i njegov kapetan, Grk koji je danas u osamdesetim godinama života, i britanska osiguravajuća tvrtka koja mora platiti čak milijardu dolara.

Liberijski tanker plovio pod zastavom Bahama

Prestige, liberijski tanker s jednostrukom oplatom koji je plovio pod zastavom Bahama, potonuo je 19. studenog 2002. u Atlantiku blizu Galicije, šest dana pošto je pretrpio havariju u oluji.

Tanker je plutao šest dana u Atlantskom oceanu, nakon čega se prepolovio i potonuo.

U nekoliko je tjedana više od 63.000 tone mazuta onečistilo španjolsku, portugalsku i francusku obalu na dužini od više tisuća kilometara. Više od 300.000 volontera iz cijele Europe sudjelovalo je u čišćenju plaža i hridi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.