Kapetan o presudi Bekavcu: Brodovi veliki kao kvart u Splitu. Ne može biti odgovoran

Screenshot: Dnevnik Nove TV

62-godišnji splitski kapetan Marko Bekavac i prvi časnik palube osuđeni su danas u Turskoj na 30 godina robije. Na suđenju je bila obitelj kapetana, ali i tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

"Šokirani smo presudom. Blago rečeno. Nikakvi dokazi nisu nađeni protiv niti jednog člana posade tako da smo očekivali pravomoćno oslobađajuću presudu, ali to se nije dogodilo", rekao je za Dnevnik Nove TV Neven Melvan, iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Kapetan je u zatvoru u Ankari od listopada

Kapetan Bekavac nepravomoćno je osuđen po zapovjednoj odgovornosti na 30 godina zatvora jer je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain. 

U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine, kada je policija na brodu koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Uz Bekavca, jedinog Hrvata na brodu, na 30 godina zatvora nepravomoćno je osuđen i prvi časnik broda. Prije ukrcaja, kapetan je od turskog vlasnika tražio i kamere i osiguranje, ali nije to dobio. Pod sličnim optužbama je kapetan Laptalo svojedobno završio u grčkom zatvoru.

Šef Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana: Tražit ćemo izmjenu zakona, kapetan ne može biti odgovoran

"Grci su prihvatili da zapovjednik ne može biti odgovoran za nešto što se dogodilo 150 metara daleko od njega. Zakon treba globalno mijenjati. Naša zajednica Udruga kapetana će kroz Europsku zajednicu tražiti neku izmjenu zakona jer ne može kapetan biti odgovoran.

Dozvolite, ovaj je brod od 180 metara, ali ima danas brodova od 360 metara. Velik je kao kvart u Splitu. To je iz jednog u drugi kvart, da netko s Meja bude odgovoran za događanja na Zenti to bi bilo nemoguće", rekao je za Dnevnik Nove TV čelnik Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana Sanjin Dumanić.

Veleposlanik najavljuje daljnje pravne korake. "Sada čekamo nakon dostave samog zapisnika ročišta da odvjetnik gospodina Bekavca krene u žalbeni postupak", rekao je Cvitanović.

Plenković: U žalbenom postupku očekujem drukčiju presudu kapetanu

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako očekuje da presuda u žalbenom postupku kapetanu Marku Bekavcu, nepravomoćno osuđenom u Turskoj na 30 godina zatvora, bude "drukčija" od one koja je donesena danas.

"Mi smo u cijelom ovom procesu pružali intenzivnu diplomatsku i pravnu pomoć gospodinu Bekavcu i u kontaktu smo s njegovom obitelji i odvjetnicima. To ćemo nastaviti i dalje", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a

"Uslijedit će žalbeni postupak i nadamo se da će u žalbenom postupku odluka sudaca biti drukčija nego što je bila ova", naglasio je.

Grlić Radman: Potreseni smo i iznenađeni presudom

Ministar vanjskih poslova je danas komentirao presudu kapetanu Bekavcu.

"Potreseni i iznenađeni smo presudom. Naš veleposlanik je s obitelji i bratom kapetana Bekavaca, ovo je samo objava presude, čeka se pisani otpravak presude koja će detaljno obrazložiti na temelju čega je donesena ova presuda", kazao je hrvatski šef diplomacije novinarima.

"Vlada, Ministarstvo vanjskih poslova i konzularna služba činit će sve što je potrebno i nužno za daljnju obranu, ovo je samo prvostupanjska presuda, treba pripremiti dobru žalbu. Svi su pomorci, uključivši kapetana i prvog časnika, rekli da su nevini. To je bila njihova izjava i obrana, čekamo pisani otpravak", kazao je Grlić Radman.

"Pružili smo mu svu pomoć, konzularnu, diplomatsku, pravnu. Razgovarali smo s najvišim dužnosnicima, stalo nam je do kapetana i kao hrvatskog građanina, založili smo se za njegovu pravnu zaštitu, ulagali smo sve što je trebalo kad su bili u pitanju advokati, zajedno sa Sindikatom pomoraca Hrvatske.

Njegova obitelj i brat već su nekoliko dana u Turskoj, s njima je i naš veleposlanik. U svakom slučaju treba pomoći u pronalaženju svih pravnih aspekata koji idu u prilog njegovoj nevinosti", komentirao je hrvatski šef diplomacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.