FOTO Dinka se sprema za poplavu: Dečki iz Hrvatskih voda su nasprejali crvene oznake

Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković kazala je da je Šarengrad u Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna od kritičnih točaka koje bi mogle biti ugrožene zbog nadolazećeg vodnog vala. 

"Javili su mi da će doći postaviti vreće s pijeskom"

Kratko smo porazgovarali s Dinkom Juričić, umirovljenom profesoricom iz Šarengrada, koja se priprema za potencijalnu poplavu. Dinka je postala poznata po tome što nudi pomoć i besplatan smještaj u svojoj kući kad god i kome god je potrebno. Otvorila je i bibliočardak, koji je dio Mreže malih slobodnih knjižnica Hrvatske. 

"Dakle, sad je i službeno: poplave će biti. Danas su mi iz Poglavarstva javili da će doći postaviti vreće s pijeskom. U velikoj kući (u koju ni u katastrofalnoj 1964. nije ušla voda) već danima pravim police da na njih smjestim knjige iz bibliočardaka i društvene sobe. Moram ih sve prenijeti u veliku kuću da ne povuku vlagu. 

U svojoj sam sobi napravila police oko radnog stola i iznad kutka za ručne radove. Za te sam druge police iskoristila rastavljene stranice jednog crveno-žutog kreveta. U drugoj sam sobi sav namještaj nagurala u kut da u sredinu sobe smjestim ostatak brda knjiga u kutijama", naglasila je u objavi na Facebooku. 

"Sav krupni alat ćemo dignuti na palete"

"Iz dnevne sam sobe izgurala tkalački stan da na to mjesto stavim pijanino. I on mora biti na suhom i daleko od miševa koji će tražiti utočište zbog poplave. Danas se Romano i ja cijeli dan zabavljamo prenošenjem knjiga iz društvene sobe, a sutra ćemo tegliti one iz bibliočardaka.

U četvrtak ćemo na kat dignuti bijelu tehniku iz kuhinje, a i Romano će se iz prizemlja preseliti na kat. Naručila sam palete za garažu pa ćemo sav krupni alat dignuti na palete, a sitni preseliti na gornje police. U petak ćemo dignuti namještaj iz društvene sobe.

I onda neka Dunav slobodno poplavi ako baš mora. Jedino se još uvijek neopisivo živciram oko pijanina. Nisam još uspjela pronaći dobrovoljce da ga prenesu u veliku kuću. Čak sam i vatrogasce pitala mogu li mi pomoći, ali ni oni ne mogu: nemaju gurtne za nošenje. Sad panično tražim dalje", dodala je. 

Potvrdila je da su je posjetili i djelatnici Hrvatskih voda. "Bili su dečki ih Hrvatskih voda. Na tri mjesta oko kuće nasprejali su crvene oznake. U društvenoj sobi očekuju 35 cm visoku vodu, a u bibliočardaku samo 6-7 cm jer je na nogicama", navela je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.