Ukrajina ima gomilu problema. Sve je izglednija velika ruska ofenziva

Foto: Epa

Već se neko vrijeme govori o velikoj ruskoj ofenzivi o kojoj, kako govori više analitičara, ovisi ishod rata.

Ukrajinski vojni izvor: Urušit će se linija bojišnice

Visoki ukrajinski vojni izvori za Politico su poručili kako postoji velik rizik da će se linija bojišnice urušiti ako ruske snage ovog ljeta pokrenu novu ofenzivu. Isti ti izvori rekli su da ne postoji ništa što sada može pomoći Ukrajini jer ne postoje ozbiljne tehnologije koje bi mogle nadoknaditi velik broj vojnika.

Kritizirali su i Zapad zbog odugovlačenja, rekavši da su zalihe i sustavi naoružanja stigli prekasno i u nedovoljnom broju da bi napravili razliku. Časnici su također rekli da im sada treba više osnovnog tradicionalnog oružja, kao i dronova. "Trebaju nam haubice i granate, stotine tisuća granata i raketa", poručili su.

Radi se tu i o diplomatskim taktikama

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je prije nekoliko dana da bi glavni grad Ukrajine ponovo mogao postati meta ruskih kopnenih snaga, a tom prilikom je pozvao Zapad na jačanje podrške Ukrajini, dodajući kako im "hitno treba više protuzračne obrane, više protuzračnih projektila".

>>Kličko: Moguća je nova ruska ofenziva na Kijev

Očito je da se u oba ova slučaja radi i o diplomatskim nastojanjima da se dođe do vojne pomoći koja je ukrajinskim snagama potrebna i koja im nedostaje mjesecima. No to ne znači da nova ruska ofenziva doista nije opcija.

Politico piše da sada sve ovisi o tome gdje će Rusija odlučiti usmjeriti svoju snagu u ofenzivi koja se očekuje ovog ljeta. Podsjećaju i na trenutne napade, koji se protežu od Harkiva na sjeveru do Odese na jugu, dodajući kako su ruski napadi projektilima i bespilotnim letjelicama uvelike porasli posljednjih tjedana, gađajući infrastrukturu, zbog čega je teško pogoditi gdje će izvesti svoj glavni napad.

ISW: Cilj je Donjeck

I dok visoki ukrajinski izvori spominju kolovoz kao opciju, Institut za proučavanje rata (ISW) poručio je da se čini kako će Rusija potencijalnu ofenzivu u kasno proljeće ili ljeto usmjeriti na zapadni dio ukrajinske regije, Donjeck, područje u blizini Avdijivke, ključnog grada na prvoj crti bojišnice, koji je Rusija zauzela u veljači.

Argument za to vide u napadu od 30. ožujka u blizini Avdijivke koji je, kako se čini, odbijen. "Opseg napada i spremnost ruskog vojnog zapovjedništva da angažira tenkove u napadu blizu Avdijivke ukazuju na to da je ovaj napad bio prioritetan", stoji u ISW-om izvještaju.

>>Ukrajina spustila dob za mobilizaciju s 27 na 25 godina

O težini situacije za Ukrajinu govori i novi zakon koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina jer oružanim snagama nedostaje ljudi za otpor ruskoj invaziji.

Ogorec: Ukrajina ima problem s ljudstvom, naoružanjem i streljivom

Vojni analitičar Marinko Ogorec za Index govori kako se trenutno na bojištu ne događa ništa posebno, ništa što može naslutiti buduća nastojanja bilo koje strane.

"Rusi su preuzeli inicijativu i tako je već neko vrijeme. Po ovim informacijama koje imamo, Ukrajina je spustila prag mobilizacije s 27 na 25 godina, što je ozbiljan iskorak, i pokazuje da ima problema s novačenjem i ljudstvom. A znamo da ima probleme i s naoružanjem i pogotovo streljivom.

Prema nekim podacima, Rusija taj problem nema. Nakon terorističkog napada u Moskvi značajan broj dragovoljaca se javio. Govori se o 100 tisuća ljudi, ali to moramo uzeti s rezervom jer se vjerojatno radi i o podacima koji se govore u promidžbene svrhe", objasnio je.

"Rusi su već u ofenzivi, teško je reći što je novi zamah"

Što se tiče ruskih bombardiranja ukrajinskih gradova, govori kako ne možemo vidjeti buduće ratne operacije, već da je jasno kako se obično napada energetska infrastruktura.

"Ti napadi imaju vojni smisao. Ako protivniku razorite infrastrukturu, paralizirali ste vojnu industriju, a stanovništvo dolazi na rub svojih mogućnosti te dolazi do iseljavanja. U istu svrhu su Ukrajinci napadali rafinerije nafte", govori.

Smatra kako su Rusi već u ofenzivi te mu je teško reći što podrazumijeva taj novi zamah. Pitamo ga o izvješću ISW-a koje govori o aktivnostima u regiji Donjeck, ali i napadu u svibnju, kad se pojača suhi period.

"Kako se tlo bude sušilo, teren će biti prihvatljiviji za oklopno-mehanizirane snage"

"Ovaj britanski institut pretpostavlja da će se borbena djelovanja pojačati dolaskom ljetnog vremena, što je logično. Kako vrijeme bude odmicalo, tlo će se sušiti i cijeli teren će biti prihvatljiviji za oklopno-mehanizirane snage koje su nositelj svakog udara", rekao je.

Što se tiče područja gdje bi konkretna ofenziva mogla nastupiti, općenito područja koje bi Rusima moglo biti važno u vojno-strateškom smislu, rekao je da je teško pretpostaviti koji bi to planovi bili, ali i da se valja vratiti na intervju ruskog predsjednik Vladimira Putina s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom.

"Putin je rekao da je kroz povijest ono istočno od Dnjipra bilo rusko, a zapadno poljsko. Možda je to naznaka razmišljanja, ciljeva... Možda je cilj izaći na Dnjepar. Ali to je teško procijeniti, cijeli taj intervju treba uzeti s rezervom jer je bio vrlo promidžbeno orijentiran i slao je dezinformacije. Pitanje je koliko Putinu treba vjerovati", objasnio je Ogorec.

Ruske tvornice rade 24 sata dnevno

U svakom slučaju, o novom napadu govori se mjesecima. U ožujku je CNN pisao kako je Rusija na putu da proizvede gotovo tri puta više topničkog streljiva od SAD-a i Europe, što je moguća ključna prednost uoči očekivane ruske ofenzive u Ukrajini tijekom ove godine.

"Trenutno se nalazimo u proizvodnom ratu", rekao je visoki dužnosnik NATO-a za CNN. "Ishod u Ukrajini ovisi o tome koliko je svaka strana opremljena za vođenje ovog rata."

"Ruske tvornice rade 24 sata dnevno i sedam dana tjedno u rotirajućim 12-satnim smjenama", rekao je dužnosnik NATO-a. Oko 3.5 milijuna Rusa sada radi u sektoru obrane, u odnosu na najviše 2.5 milijuna prije rata. Rusija također uvozi streljivo. Iran je prošle godine poslao najmanje 300.000 topničkih granata - "vjerojatno i više od toga", rekao je dužnosnik - a Sjeverna Koreja je osigurala najmanje 6700 kontejnera streljiva koji nose milijune granata.

"Rusija je bacila sve što ima u igru", rekao je dužnosnik obavještajne službe i dodao: "Njihov ratni stroj radi punom parom."

Avdijivka je bila ključ

Podsjetimo i da je krajem ožujka Economist također pisao da se Rusija sprema za veliki novi napad duž crte bojišnice te da su trenutno obustavljeni veći napadi zbog nemogućnosti opreme da se kreće po blatu. Navodi se i kako sposobnost Ukrajine da zadrži Rusiju izgleda manja nego što je bila prošle godine.

Ben Barry, stručni suradnik za kopneno ratovanje s Međunarodnog instituta za strateške studije, u ožujku je poručio kako je rusko osvajanje Avdijivke ključni dio slagalice za rusku ambiciju preuzimanja kontrole nad Donjeckom i Luhanskom.

"Tijekom proljeća i ljeta Rusija će vjerojatno izvesti niz velikih napada s ciljem nanošenja gubitaka, guranja branitelja prema zapadu i širenja kontrole nad okupiranim teritorijima. Moskva je uspjela dovesti dovoljno vojnika po ugovoru da održi strukturu svojih snaga i trebala bi moći nadoknaditi gubitke tenkova na bojnom polju dvije ili više godina", poručio je.

Napomenuo je više o važnosti Zapada.

"Osim ako Zapad ne vrati pomoć Kijevu na prethodnu razinu, uključujući dovoljno topništva da Ukrajina postigne nadmoć koju je uživala na vrhuncu prošlogodišnje protuofenzive, Rusija će zadržati inicijativu na bojnom polju. To bi moglo značiti, u najgorem slučaju, niz taktičkih poraza Ukrajine koji bi mogli dovesti do kolapsa dijelova njezine crte fronte", navodi Barry.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.