Južna Koreja zabranjuje građanima putovanja u pogranične dijelove Izraela i Libanona

Ilustracija: EPA

Južna Koreja priopćila je da će izdati zabranu svojim građanima da putuju u pogranična područja Izraela i Libanona, nakon što im je savjetovala da napuste te zemlje zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će zabrana početi od sutra u područjima u blizini plave linije, govoreći o crti razgraničenja između Libanona i Izraela, gdje su dijelovi međunarodne granice sporni.

Savjetovali svojim državljanima da napuste zemlje

Ministarstvo je također "snažno savjetovalo" svojim državljanima u Libanonu i Izraelu da napuste te zemlje što je prije moguće. Planirano je i izdavanje privremenog savjeta protiv putovanja u Iran, navodi se u priopćenju ministarstva. 

Upozorenje za putovanja izdano je nakon što su ubijeni zapovjednik libanonskog Hezbolaha i vođa političkog krila Hamasa, rekao je Lee Jae-woong, glasnogovornik ministarstva. Atentati su uslijedili nakon smrtonosnog raketnog napada na Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom krajem prošlog mjeseca.

Washington pozvao druge zemlje da Iranu kažu da im eskalacija nije u interesu

"Vlada Južne Koreje... nada se da diplomatski napori za deeskalaciju napetosti poput pregovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca neće prestati", rekao je Lee na brifingu. Washington je diplomatskim kanalima pozvao druge zemlje da Iranu kažu da eskalacija na Bliskom istoku nije u njihovu interesu, rekao je jučer glasnogovornik State Departmenta.

Više od 500 južnokorejskih državljana trenutačno boravi u Izraelu, a oko 120 u Libanonu, priopćilo je ministarstvo. Upozoreno je da bi Južnokorejci koji putuju u pogranična područja mogli biti kažnjeni prema zakonu o putovnicama.

Od prošlog ljeta najmanje četiri Južnokorejca osuđena su zbog kršenja zabrane putovanja u Ukrajinu bez dozvole, prema medijskim izvješćima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.