RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Iz vlade otkrili što se događa na Atlantiku, stigle nove satelitske snimke

Foto: Bourbon offshore, privatni album

JUČER je u Atlantiku tijekom potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem uočen objekt koji dimenzijama odgovara splavi. Nakon te informacije svi brodovi koji sudjeluju u potrazi za kapetanom Miškićem i nestalim pomorcima odmah su promijenili kurs i krenuli prema objektu. 

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao je rano jutros Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca. Potraga za njima još uvijek traje te se očekuju nove informacije od Bourbon Offshorea.

Vlasti na Martiniqueu: Tragamo još danas, a onda ćemo vidjeti ima li smisla dalje

Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefekture Martinique, za Jutarnji list je potvrdio da je jučer uočen objekt nalik splavi preko satelita, ali da još uvijek nije utvrđeno o čemu se točno radilo.

"Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla ili ne nastaviti potragu", rekao je.

Hrvatska ponudila sufinanciranje potrage za pomorcima

Državni vrh ponudio je i sufinanciranje potrage, zajedno s Ukrajinom, čiji državljani čine najveći dio posade.

"Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova", potvrđeno je iz vlade.

"Za sada Francuska ne smatra to potrebnim i oni sada to vode samostalno", kazao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera.

Iz vlade objavili što se sada događa

Istaknuo je kako su tražili angažiranje vojnih zrakoplovnih snaga. "Oni sada to razmatraju. Još uvijek nemamo odgovor na to budući da je to jako udaljeno područje. Za sada nemamo konkretan odogovor. Za sada je na tom području 8 brodova. Brodovi su tamo 24 sata. Oni su tamo i noću, što je razlika s avionima i satelitima. Noću su ti brodovi još uočljiviji, jer imaju svjetla i tada se te rakete bolje vide. I to je prednost brodova u odnosu na druge mogućnosti potrage“, rekao je.

Napomenuo je kako je Hrvatska angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je iskoristila mogućnosti pet satelita za potragu.

"Sateliti kruže i treba čekati izvjesno vrijeme da se nađu na istoj lokaciji. Za sada je samo jedan satelit uhvatio predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati. Danas se još jedan satelit našao iznad tog područja. Trenutno se analiziraju ti snimci. Do kraja dana očekujemo informacije nalazi li se nešto na toj snimci", rekao je za Novu TV.

Mikšićev prijatelj objavio koordinate

Sebastian Latocha, prijatelj nestalog kapetana Mikšića, objavio je u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue koordinate, ali nije naveo otkud mu niti što one točno predstavljaju.

"Svim pomorcima i kapetanima čiji kurs vodi blizu ove lokacije: 

Lat: 18.25906

Lon: -43.8886

Bourbon Rhode Distress Location:

LAT: 15:44.48N

LON: 039:55.04W

Molim vas, podijelite ovu informaciju i ako prolazite kojim slučajem tuda, moglo bi pomoći i povećati mogućnost da se pronađu nestali, vremena imaju sve manje", navodi Latocha.

Sindikat pomoraca: Ne smije stati na ovome

Vladimir Svalina iz Sindikata pomoraca kaže da objekt koji je jučer lociran mora biti pronađen. "Ne smije ostati praznina ovdje", kaže.

"Očekujem da večeras dobijemo neke konkretne informacije o tome i mi smo stalno s EMSA-om u kontaktu. Nadam se da ćemo dobiti tu informaciju večeras", dodao je Svalina.

Plenković: Činimo sve

Premijer Andrej Plenković je rekao da vlada ulaže maksimalan napor kako bi se dobile bilo kakve nove korisne informacije o sudbini pomorca Dina Miškića nakon potonuća tegljača "Bourbon Rhode" u Atlantskom oceanu, 26. rujna.

"Činimo sve napore koje možemo kako bismo dobili bilo kakve nove informacije u vezi sa sudbinom gospodina Dina Miškića, a u kontaktu smo i s njegovom obitelji", rekao je premijer na kraju sjednice vlade.

Izvijestio je da je vlada i cijela diplomatska služba cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima kojima su, nakon što ih je vlada dobila od Europske agencije za pomorsku sigurnost, proslijeđene satelitske snimke Atlantskog oceana upravo u dijelu gdje se nesreća dogodila. Pretražuje se, dodao je premijer, područje koje je dva puta veće od površine Hrvatske.

"U svakom slučaju, angažman je maksimalan i konstantan i radit ćemo to dok god ne dobijemo bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne", zaključio je.

Tijek događaja pratite na Indexu

Podsjetimo, brodovi traže hrvatskog kapetana Dina Miškića i šest pomoraca. 

Održani sastanci, objavljeni detalji

Podsjetimo, jučer se o cijeloj akciji oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova koje je otkrilo da se Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske vlade uključila u potragu te da je uz pomoć satelitskih snimaka uočila objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. 

Jučer je održan i sastanak diplomata Hrvatske, Ukrajine i Francuske, a veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira.

Obitelj i prijatelji prikupljaju novac za potragu

Obitelj i prijatelji kapetana Miškića otvorili su i crowdfund kampanju za financiranje potrage te su skupili 51.822 eura.

Ranije jučer je jedan od prijatelja i administrator Facebook grupe podrške Sebastian Latocha izjavio da je za potragu avionom potrebno skupiti preko 50 tisuća eura. 

Kapetanova supruga pisala je francuskoj vladi, a o potrazi je u EU parlamentu govorila i Ruža Tomašić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.