Hrvatska prestigla Srbiju: HS Produkt proizvede 40 tisuća pištolja mjesečno, kragujevačka Zastava 2 tisuće

Foto: Zastava oružje; HS Produkt

ZBOG malih ulaganja, Srbija gubi "utrku" u proizvodnji oružja, jer 10 milijuna eura ulaganja, koliko je država, koja je većinski vlasnik "Zastava oružja" obećala, nikada nije realizirano, piše beogradski Blic.

Dok kragujevačka Zastava proizvodi samo dvije tisuće komada pištolja mjesečno, i to zastarjelom tehnologijom, hrvatska tvrtka HS Produkt, proizvodi čak 40 tisuća komada,

Kako je za "Blic" izjavio Milojko Brzaković, direktor "Zastava oružja", od obećanja da će država uložiti novac u nove strojeve do sad nije bilo ništa.

Zastarjela tehnologija i roba s greškom

"Imamo potpisane ugovore, ali ne možemo izvršiti. Prije tri godine su potpisani izvozni poslovi vrijedni 50 milijuna dolara. Traže se automatske puške, mitraljezi, snajperske puše. Najveća tržišta su Afrika, Azija i Amerika", kaže Brzaković.

Tvornici nedostaju  radnici i stručnjaci jer je mnogo inženjera otišlo u mirovinu.

Da Zastava ima ozbiljnih problema s proizvodnjom pokazuje i primjer kada je propao posao s izvozom pištolja "CZ 99" u Egipat, vrijedan 15 milijuna dolara. Kupci su odustali od nabave 50.000 pištolja, zato što su primijetili grešku. Kako kaže Brzaković, prodano je 9.600 komada pištolja, ali je kupac primijetio grešku.

"Tražili su da spremnik ima 15 metaka i onda su vidjeli da poslije 100 ispaljenja dolazi do kočenja. To je bila tehnička pogreška, koja je ispravljena, ali je posao propao. Kupci iz Egipta nisu htjeli prepravljene pištolje, već potpuno nove. Nisu željeli čak ni isprobati, nego su odustali", kaže Brzaković.

Moderni pištolji proizvode se od polimera

Dok Zastava gubi kupce, Hrvatska preuzima tržište. Zastava proizvodi pištolje od metala, dok ih hrvatski HS Produkt radi od polimera.

Prema riječima predsjednika sindikata "Zastava oružja" Dragana Ilića, "država je vlasnik 75 posto kapitala, ali ne daje novac".

"Traže da uzimamo kredite, umjesto da ulože novac u namjensku industriju. Na sajmu oružja u Americi vidjeli smo da se moderno oružje proizvodi od polimera, specijalnih plastičnih materijala. Proizvodnja je jeftinija, brža, modernija. I zbog toga dobivaju tržišnu utakmicu" zaključuje Ilić.

Pištolj proizvođača HS Produkt

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.