HRT je jučer napravio sve kako bi obranio Plenkovićevu vladu

Foto: HRT, Index

VLADA Andreja Plenkovića nedavno je pokrenula otvoreni rat protiv svih onih medija koji kritiziraju njezine poteze od Banskih dvora do Ciboninog-Agrokorova tornja.

Plasirajući u javnosti tezu o tzv. hibridnom ratu, vlada potpuno neprimjerenim uvođenjem ovog stranog pojma u hrvatski medijski prostor pokušava stati na kraj svim argumentima koji idu u prilog dokazivanja njezinog lošeg rada.

Hrvatska inačica hibridnog rata prema vladinoj definiciji, koju objeručke prihvaća, ali i nadograđuje HRT, sastoji se tako od kritički intoniranih novinara i javnih osoba te njihovih argumenata koje vlada proglašava "mrziteljima ili neprijateljima svega Hrvatskog".

HRT je u skladu svoje tradicije prokazao "neprijatelja" Hrvatske

"Je li tipični primjer hibridnog rata ovo što se danas dogodilo ministru Krstičeviću?", upitao je sinoć voditelj HTV-ove emisije Otvoreno Damir Smrtić gosta u studiju, Krešimira Macana. HRT zna da je vojnička kamuflaža dozvoljena u ratu pa je gost u studiju predstavljen kao komunikacijski stručnjak iako je riječ o budućem savjetniku premijera Plenkovića.

"Ovo jest pokušaj podmetanja jer on nije znanstvenik i to nije bio znanstveni rad. Ako je to završni rad po formatu koji traži to američko učilište, onda je to - to", zaključio je Macan braneći svoje buduće poslodavce. U studiju, naravno, nije bilo novinara Indexa.


Prisavlje je sinoć, ogrnuto plaštom javnog interesa, narodu tako napokon ponudilo odgovor na pitanje protiv koga Hrvatska danas ratuje. To su, naravno, mediji, točnije portali. Uostalom, da ne bi bilo zabune, sinoćnja emisija ilustrirana je grafikom koja prikazuje ispaljene metke i kemijsku olovku.

No, krenimo redom.

Kanonada s javnog servisa na kritičke medije

HRT-ov vladin informacijski servis jučer je napravio sve kako bi se obranila Plenkovićeva vlada i njegovi ministri. Sve je počelo još vijestima Hrvatskog radija u 15 sati koji su objavili informaciju o najavi konferencije za novinare ministra obrane Damira Krstičevića.

"Povod su neutemeljeni napadi i napisi objavljeni na portalu Index. Naime, taj je portal objavio da je Krstičević navodno kopirao velike dijelove svojeg završnog rada", pročitano je u vijestima bez ograde kako je riječ o priopćenju Ministarstva obrane.

Kanonada s javnog servisa nastavila se navečer, a sve kako bi se javnosti obznanio i taj tajanstveni "neprijatelj" Hrvatske u ovom ratu.

Narodu je javni servis predstavio neprijatelja

"U posljednje vrijeme često se spominje hibridni rat. Premijer Andrej Plenković rekao je kako samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju. Poslijepodne na konferenciji za novinare ministar obrane Damir Krstičević, odgovarajući na optužbe za prepisivanje na američkoj školi, rekao je da se protiv njega vodi hibridni rat", rekao je u samom uvodu voditelj Smrtić.



Iako se emisija opet, po tko zna koji put, bavila temom koju je otvorio portal Index, u studiju nije bilo ni jednog našeg predstavnika. Nije to ni čudno, novinari Indexa na javnom su servisu već odavno nepoželjni.

No ne pozvati u emisiju koja se bavi nekom temom one novinare koju su je otkrili, stvar je elementarne nepristojnosti odnosno neprofesionalnosti na koju smo od HRT-a nažalost navikli. No s pozornice javne televizije u udarnom terminu planirano napadati nekog, u ovom slučaju nezavisni portal Index, i ne pozvati njihove predstavnike, iako su lako dostupni, dno je profesionalnog standarda, postupak koji ozbiljno novinarstvo dijeli od dirigiranog proglasa.

Urednik Smrtić pozvao je tako sinoć u svoju emisiju državnog tajnika u MUP-u Roberta Kopala, stručnjaka za sigurnost i dekana Veleučilišta VERN Vlatka Cvrtilu, stručnjaka za sigurnost i obrambenu politiku Marinka Ogoreca i komunikacijskog stručnjaka Macana.

Tko kontrolira manipulacije?

Uglavnom, za hibridno ratovanje protiv Hrvatske sinoć su prije svih optuženi mediji i novinari, odnosno najvećim dijelom - portali. Da ne bi bilo zabune, u studiju su, pred kraj emisije, pročitani i komentari gledatelja koji su se većinom obrušili upravo na portale.


"Medijski portali puni su shizofrenih tekstova i propagande o iseljavanju, kopanju po kontejnerima, lopovluku kad ga ima i nema. Namjerno se šire loše vijesti i utječe na psihu ljudi, širi se beznađe i crnjak i kad ima i nema za to razloga!", jedan je od takvih komentara koji je pročitan u emisiji. Smrtić, poput odvjetnika, završnu riječ daje budućem savjetniku vlade.

"Ako se vi budete povodili pravilima najobičnijih portala, a vidjeli smo što o njima misle gledatelji, onda ste izgubili branu od lažnih vijesti i kontrolu od manipulacija", poručio je Macan.

Napadi na drugačije

Sinoć smo tako gledali tek nastavak HTV-ove dugogodišnje uređivačke politike prema kojoj portal Index otvara neugodne teme za vlast, a Prisavlje ih pokušava "zatvoriti" u svojim informativnim emisijama. HRT je spremno stao uz vladu koja svakim danom nastavlja s otvorenim ratom protiv medija koji promoviraju slobodno kritičko promišljanje, slobodu govora i javnog djelovanja, odnosno sve ono što bi javni servis trebao biti, a nije. I pri tome HTV već dugo ne bira sredstva.

Prošli tjedan gost u Studiju 4 HTV-a bio je Ivan Zvonimir Čičak koji se u svojem optužujućem monologu protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) osvrnuo i na Index kazavši kako je portal Index "glasnogovornik javne mržnje". U toj emisiji, već po običaju, nedostajala je druga strana, a voditeljica Kristina Bojić ni jednom se riječju nije ogradila od teze svog gosta.

Dvostruki kriteriji


"Obavješćujemo Vas kako stavovi izrečeni u emisijama Hrvatske radiotelevizije nisu stavovi javnoga medijskog servisa", rekli su nam kada smo ih upitali kako je moguće da se u emisijama javnog servisa tako otvoreno napada kritički medij kao što je Index i to bez ograde ili mogućnosti obrane od takve teze.

U ranijim slučajevima neprimjerenih izjava gostiju u emisijama HRT-a uvijek je u službenim reakcijama stajao i dodatak kako se "HRT uvijek ograđuje od stavova koji promiču bilo koji oblik diskriminacije, nesnošljivosti ili govora mržnje". No, u slučaju Čička taj je dio sasvim izostao. Rekli su nam tek da će obaviti razgovore s uključenima u pripremu spomenutoga programskoga sadržaja, ali kada smo ih ovaj tjedan dana upitali za zaključak tih razgovora dobili smo odgovor kako "unutrašnju komunikaciju ne komentiraju"!?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.