Glasnogovornik slovenske vlade: Hrvatska je epidemiološki sigurna za naše turiste

Foto: EPA

HRVATSKA i dalje ostaje epidemiološki sigurna destinacija za Slovence, potvrdili su u utorak glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin te jedan od vodećih infektologa, pojašnjavajući da je situacija u obje zemlje slična.

Govoreći u utorak  na izvanrednoj konferenciji za novinare o jučer zabilježenih 13 novih slučajeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je i 6 slučajeva prijenosa zaraze iz inozemstva, Kacin je kazao da je izjava ministra zdravstva Tomaža Gantara o Hrvatskoj kao potencijalno epidemiološki opasnoj destinaciji za Slovence bila "nedovoljno promišljena" budući da je epidemiološka situacija u obje države slična.

Vlada zasuta upitima

Zbog te je izjave i Gantarovog upozorenja da bi se Hrvatska mogla naći na crvenoj listi država iz kojih je za ulazak u Sloveniju obvezna 14-dnevna karantena, slovenska vlada zasuta je upitima, što je rezultiralo problemima s telefonskim linijama.

To znači da bez obzira na povećanje broja novih slučajeva zadnjih dana u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, režim prelazaka granice ostaje isti kao dosad. Od 13 novih zaraza potvrđenih u Sloveniji u zadnja 24 sata njih šest odnosi se na "importirane", od čega tri iz BiH, a po jedan slučaj iz Srbije, Kosova i Hrvatske.

Kacin je kazao da je veliko  povećanje zabilježeno u zadnja 24 sata "kulminacija" onoga što se događalo u dane vikenda kad je broj testiranja, pa i broj novih potvrđenih slučajeva manji. Zato se treba nadati da će već idućih dana broj novih slučajeva biti znatno manji, kazao je Kacin.

"Pandemija je u punom zamahu"

Direktor Centra za zarazne bolesti nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Mario Fafangel upozorio  je na konferenciji za novinare da je pandemija covida-19 u svijetu u punom zamahu te da se trend smanjivanja potvrđenih novih dnevnih  zaraza sada zaustavlja i u Europi.

Po  njegovoj se ocjeni u Europi ne može govoriti o novom valu epidemije covida-19, nego o "manjim vrhovima" prvog vala. Situacija s covidom-19 u Sloveniji je i dalje vrlo dobra, novi slučajevi zaraze su pod nadzorom.

Epidemiološka slika u Sloveniji bolja je nego u mnogim drugim europskim državama i sadašnji broj novih zaraza nije toliko zabrinjavajući iako epidemiološka struka prati stanje i ako bi se pokazao daljnji trend rasta, spremna je vladi predložiti odgovarajuće mjere, istaknuo je Fafangel.

U Sloveniji na snazi preventivne mjere

I on i vladin glasnogovornik Kacin upozorili su da su u Sloveniji na snazi osnovne preventivne mjere donesene u vrijeme epidemije, kao što su poštovanje obvezne fizičke distance, higijena ruku i kašlja te nošenje maski u zatvorenim prostorima s mnogo ljudi. Podsjećaju da se i u drugim državama u koje odlaze putnici i turisti treba ponašati u skladu s propisima i mjerama koje su tamo na snazi.

Epidemiološka slika u Sloveniji je vrlo dobra, a slično je i u Hrvatskoj koja se još uvijek nalazi na popisu epidemiološki sigurnih država, kazao je Fafangel, upozorivši da su na "crvenoj listi" država koje su u lošijoj situaciji, s mnogo novih dnevnih zaraza, i dalje BiH, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.