Djevojčica (8) u Britaniji nakon transplantacije neće trebati doživotno piti lijekove

Screenshot: The Times

Osmogodišnja djevojčica postala je prva pacijentica u Ujedinjenom Kraljevstvu koja nakon transplantacije neće morati do kraja života uzimati lijekove za supresiju imuniteta. 

Aditi Shankar, koja boluje od rijetke genetske bolesti, dobila je u londonskoj bolnici Great Ormond Street (GOSH) novi bubreg i koštanu srž od svoje majke Divye. Budući da je imala i transplantaciju matičnih stanica putem koštane srži uspjela je prestati uzimati imunosupresive mjesec dana nakon dobivanja novog organa. 

"Budući da je Aditi mogla prihvatiti koštanu srž svoje majke, njeno tijelo je doživjelo mamin bubreg kao dio nje" 

Imunosupresivi su lijekovi koji su važan i sastavni dio života većine ljudi koji su imali transplantaciju jer sprječavaju tijelo da odbaci donirani organ. No s obzirom na to da smanjuju funkcionalnost imunološkog sustava, oni koji ih uzimaju izloženi su većem riziku od infekcija i drugih komplikacija. 

Aditi je s pet godina primljena u GOSH kada su liječnici otkrili da ima Schimkeovu imuno-koštanu displaziju, koja utječe na imunološki sustav i bubrege. Od ove bolesti oboli otprilike jedno dijete na svaka tri milijuna. Adita zbog svog baznog imunološkog stanja prvotno nije mogla primiti transplantaciju bubrega, rekao je Stephen Marks, specijalist za dječje bubrege na GOSH-u, a prenosi Sky News. 

"Morali smo popraviti njen imunološki nedostatak, a budući da je Aditi mogla prihvatiti koštanu srž svoje majke, njeno tijelo je doživjelo mamin bubreg kao dio nje. Mjesec dana nakon transplantacije uspjeli smo je skinuti sa svih imunosupresiva, što znači da nema nuspojave lijekova", kazao je Marks. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.