Da nestane interneta, struje i svega, ostat će BBC-jev radio. Ovo je priča o njemu

BILO je to davno, prije 82 godine. Rujan 1939. godine, mjesec kada je mrak pao nad Europu. Hitler je napao Poljsku. Dana 3. rujna 1939. britanski veleposlanik u Njemačkoj Sir Neville Henderson predao je ultimatum nacističkoj vladi. U kratkom tekstu koji je napisao tadašnji ministar vanjskih poslova Lord Halifax navedeno je da će, ako se njemačke trupe ne povuku iz Poljske, "Britanija ispuniti svoje obveze prema Poljskoj".  Rok za ispunjenje ultimatuma je jasan i kratak – dva sata.

Sir Neville Henderson je čekao, vjerojatno nervozno pogledavajući na sat. Njemački odgovor nikada nije stigao. U 11 sati britansko veleposlanstvo je obavijestilo London.

BBC je javio o početku Drugog svjetskog rata

Isti je dan, treći rujna. Jedanaest sati i petnaest minuta po londonskom vremenu. Tehničar BBC-ja, znajući da će naredne minute ući u povijest, uključuje uređaj za snimanje. Britanski premijer Neville Chamberlain obratio se javnosti putem radija. BBC prenosi njegov govor. Umorni glas premijera Nevillea Chamberlaina ostao je zapisan na ploči.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u ratu s nacističkom Njemačkom. Kompromisi s Hitlerom su propali. Nada da će se Hitler zadovoljiti samo s dijelom Europe istopila se. Chamberlainova uloga u povijesti se također istopila – ostat će zapamćen kao čovjek političkih promašaja i kompromisa. Uskoro će vladu preuzeti odlučni i borbeni Winston Leonard Spencer Churchill.

Započinje emitiranje na poljskom jeziku

U Londonu su brzo shvatili da Poljska, unatoč nevjerojatnoj hrabrosti poljskih vojnika i časnika, neće izdržati njemački blitzkrieg. Stare europske vojske, uređene za vođenje sukoba po modelu Prvog svjetskog rata, ne snalaze se s modernim njemačkim ratnim strojem. Kako njemačke snage napreduju, urušava se i Poljska komunikacijska struktura. Pitanje je i koliko će poljski radio izdržati.

Govorimo o dobu prije nego što je Amerika postala globalna sila i prije nego što je engleski postao globalni jezik. Program BBC-ja na engleskome je malo Poljaka, kao i drugih građana Europe, moglo razumjeti.

Donesena je tog dana, 3. rujna 1939, odluka da BBC počne emitirati na poljskom jeziku. Radio je bio medij tog doba. Znalo se već jako dobro da se srednjevalni odašiljači noću čuju par tisuća kilometara, a kratki val, područje između 3 i 30 MHz se može čuti i mnoge tisuće kilometara, ponekad i na drugom kraju planeta.

Samo četiri dana kasnije, 7. rujna 1939, pokrenut je program na poljskom jeziku. Snažni odašiljači spojeni su na antene koje su usmjerene prema kontinentu nad koji se nadvio nacistički mrak.

Šest godina ratnog emitiranja

Vijesti, kodirane poruke za pokrete otpora, čak i glazba – emitirali su se s britanskog otoka prema okupiranoj Europi. Nijemci su pokušavali ometati signal, a britanski inženjeri su radili sve da bude što jači i kako se rat širio, širili su se i programi BBC-ja.

Milijuni građana okupirane Europe mogli su narednih godina na svom jeziku čuti čuveno "Ovdje London...". Prenosile su se vijesti, ali i poruke pokretu otpora. Inženjeri, tehničari, novinari, voditelji, prevoditelji - svatko je radio svoji dio posla. Narednih šest godina vijesti su dolazile iz Londona, one loše, ali i one dobre, tipa o kapitulaciji Italije. Ili priznanju partizanskog pokreta u nas.

Doba hladnog rata

Nakon 1945. godine, BBC, taj najbolji javni medijski servis na svijetu, nastavio je emitirati – ovaj put narodima iza Željezne zavjese, gdje se u medijima mogla čuti samo državna propaganda. Radio Svjetski servis BBC-ja u Europi, ali i mnogim drugim krajevima svijeta, prenosio je kvalitetne i objektivne vijesti, bio je to glas slobodnog svijeta.

No, došla su bolja vremena za informacije nakon 90-e, blokovi su pali, mogli ste u lokalnim novinama pročitati vijesti koje nisu bile samo državna propaganda. Mogli ste instalirati i satelitsku televiziju. Onda je došao i internet, koji je svima nama omogućio pregled informacija iz cijelog svijeta.

Ne najmanje važno, i engleski je novim generacijama postao gotovo pa materinski jezik. Za velikim sustavima redakcija na brojnim jezicima i skupim megavatnim odašiljačima nije više bilo potrebe.

Programi na europskim jezicima BBC-ja, ali i Glasa Amerike i drugih pomalo su se gasili. Gasili su se i srednjevalni i kratkovalni odašiljači, slušanje putem interneta je ipak bilo ugodnije i kvalitetnije. Svjetski servis BBC-ja je 2008. godine prestao s kratkovalnim emitiranjem u Europi.

Odašiljači su ponovo uključeni, antene usmjerene prema Ukrajini

A onda 82 godine otkada je BBC odlučio pomoći građanima Poljske, pa potom i ostatku okupirane Europe, Putin, taj novovjeki Hitler, napao je Ukrajinu. Ukrajina je gubila teritorij, pojavilo se i pitanje hoće li biti napadnuta ili ugašena internetska mreža, napadnuti su i ukrajinski odašiljači – jednako kao što je velikosrpski agresor 1991. napadao odašiljače radija i televizije po Hrvatskoj.

Nedugo nakon početka ruske agresije, 2. ožujka 2022. godine, BBC je skinuo prašinu s kratkovalnih odašiljača namijenjenih Europi. Antenski sustavi su okrenuti prema Ukrajini i od ožujka dva puta dnevno po dva sata Svjetskog servisa BBC-ja emitiraju se prema Ukrajini na frekvencijama 15735 kHz (danju) i 5875 kHz (noću).

Za prijem treba, naravno, kratkovalni radio, no vjerojatno ih je ostalo u Ukrajini dosta još od sovjetskog doba, a i Ukrajinci su poznati po velikom broju radioamatera, čiji praktično svi uređaji mogu pratiti ove frekvencije. Za sada se emitira na engleskome – no poznavanje engleskog je danas ipak puno šire (program na ukrajinskom je postojao do 2011. godine).

Internet može biti blokiran, struje može nestati. Ali kratkovalni radio će primati signal

Kratki val, taj komunikacijski model prošlog stoljeća, sa svojim šumom, promjenom jačine signala, ali i mogućnosti da ga se čuje malim prijemnikom, na baterije, i u najtežim uvjetima informacijske blokade ponovo je tu. FM radio i digitalna televizija mogu biti uništeni, internet može biti blokiran ili isključen, struja može nestati – ali kratkovalni radio će primati tisuće kilometara udaljen signal.

I u zadnjem selu bez interneta i bez struje, i na okupiranom području pod ruskom informacijskom blokadom, i uz onesposobljene lokalne odašiljače – kratkovalni signal će naći svoj put.

Nekada prema Poljskoj, Francuskoj i drugim zemljama okupiranima od nacista, danas prema Ukrajini. Poslan u zrak, reflektiran u ionosferi, kratkovalni signal će doći gdje treba. Kao ni prije 82 godine, Europa neće pasti u mrak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.