Ćurkoviću pukao film, a Split diže spomenik postrojbi čiji su pripadnici osuđeni za ratni zločin

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

USRED rasprave o postavljanju spomenika 72. bojnoj Vojne policije, pukao je šef splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković. Pokušao je nešto reći, no vijećnici su bili zaokupljeni međusobnom raspravom.

"Kad se vama jebe, jebe se i meni", opsovao je inače vrlo uglađeni Ćurković i napustio vijećnicu.

Tko bi ovo očekivao. Očito su prestrojavanja u SDP-u uzela danak. Ćurkovića nije bilo pola sata. Kada se vratio, bio je vidno primiren.

"Ispričavam se, mikrofon je ostao uključen, ali ja sam se zaista tako osjećao kako sam rekao. Neki ovdje ne znaju poslovnik... Izuzetno je teško voditi sjednicu kada vas vlastiti vijećnici ne poštuju. Čovjek onda reagira... tako kako reagira", opravdao se Ćurković, inače, kum Mladena Bajića i dugogodišnji šef pravne službe Vodovoda i kanalizacije.

Spomenik prošao bez problema, Podrug optužio vijećnicu da ne poštuje Domovinski rat

Spomenik 72. bojni prošao je bez nekih većih problema. Protiv su bili tek vijećnici Pametno i dvije vijećnice koje su ušle na listi sa Marijanom Puljak.

Inzistirali su na tome da nije poštivana procedura, da nije bio raspisan natječaj te da se kao autor spomenika javila firma koja se bavi proizvodnjom vina.

Među ostalima je reagirao i HČSP-ovac Luka Podrug, koji je poručio vijećnici Daniri Matošić Matičević da ne poštuje Domovinski rat.

Premda je bilo zamišljeno da Grad financira održavanje, Podrug je zatražio da Grad plati i postavljanje i izradu u vrijednosti od 200 tisuća kuna. Ljubitelj spomeničke baštine, gradonačelnik Baldasar, spremno je prihvatio takvu zamisao.

Spomenik će se graditi na mjestu stradavanja žrtava pripadnika 72. bojne

Spomenik bi se trebao graditi na ulazu u Loru, što mnogi vide skandaloznim, budući da su za ratne zločine u toj vojnoj bazi osuđeni pripadnici te postrojbe.

Emilio Bungur, pripadnik interventnog voda 72. bojne, uhićen je prošlog ljeta nakon 10 godina skrivanja. Sada ga očekuje ponovno suđenje za ratni zločin nad civilima iz Lore 1 te suđenje za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz Lore 2. Ista stvar očekuje i šefa Vojno-istražnog centra Lora Tomislava Duića, koji je uhićen ove zime nakon gotovo 15 godina bijega.

I SDP bio za spomenik 72. bojni

Ništa protiv spomenika nisu imali ni vijećnici SDP-a. Milan Blaževski, šef Kluba vijećnika, pojasnio je zašto.

"I ja sam kao pripadnik HV-a bio sudionik Oluje u kojoj su počinjeni zločini pa ne smatram da je Oluja bila zločinačka. Isto tako, ako su neki pripadnici 72. bojne počinili ratni zločin to ne znači da je cijela postrojba zločinačka", pojasnio je Blaževski.

Smatra da bi bilo primjereno jednom kada pravosudna saga oko Lore bude završena da se izgradi i neko spomen obilježje za žrtve.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.