Crkveni biznis: Krizma u Šibeniku košta 300 kuna

Foto: Šibenik.in

POSTUPCI svećenika Katoličke Crkve u Hrvatskoj sve češće začuđuju javnost.

Posljednji u nizu je slučaj podjele sakramenta krizme u šibenskoj župi svetog Petra na Vidicama. Nezadovoljni roditelji krizmanika otkrili su "cjenik usluga" koji moraju poštivati. Župa za posudbu haljina za krizmanike traži 70 kn. DVD i tri fotografije s krizme plaćaju se 80 kuna, uspomenica pet kuna, a svijeća još 15 kuna. Također, šibenska biskupija naplaćuje i crkvenu taksu za obred koja iznosi 30 kuna. Dodatnih 30 kuna treba platiti uređenje crkve, i 20 poklon krizmanicima. Po deset kuna iznosi nagrada kateheti i krizmatelju biskupu, a dar crkvi od 30 kuna također je na popisu materijalnih obveza. Sve u svemu, 300 kuna. Po krizmaniku.

"Protiv materijalizma je bio i sam Isus"

"Pobijesnila sam kad nam je dijete donijelo cjenik kući i kad sam vidjela što sve naplaćuju za sakrament koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan. Traže novac doslovno za sve, pa čak i za dolazak svećenika. Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis. Jasno, uz sve to, očekuje se još da svećenika pozovete na ručak i da se uz milodar ekstra na misi župniku preda i lijepa bijela koverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini", rekla je jedna nezadovoljna majka za Šibenik.in.


"Svatko tko poznaje Evanđelje, jako dobro zna što je duhovnost, a što materijalizam protiv kojeg je nedvosmisleno ustao i sam Isus Krist u onoj epizodi kada se žestoko suprotstavio farizejima koji su od bogoljublja napravili biznis", nastavlja ona.



"Isus je propovijedao poniznost, a od poniznosti u našoj crkvi ja ne vidim niti p. Želim naglasiti da sam vjernica i da živim onako kako to nalaže kršćanska vjera, ali u ovakvu Crkvu ne mogu vjerovati. Sve što im nije odgovaralo, što im nije 'išlo u piriju', oni su odbacili i sada samo gledaju kako će zastrašiti narod i onda na tom strahu profitirati", govori žena koja smatra da bi naše društvo bilo civilizirano i visoko moralno da nam je i Crkva takva.

"Ovako kao da smo u srednjem vijeku. Komercijalizirali su vjeru i isprali ljudima umove kako bi zarađivali, a podupiru i sve političke opcije koje žele oglupiti ovaj napaćeni narod. To nije katolička crkva u koju vjerujem i u čijem sam duhu odgojena. To nema veze s onim što me učila baka i moj župnik iz djetinjstva koji je propagirao sve ono što Šibenska biskupija ovim cjenikom sada gazi. Poniznosti, gospodo, a ne profita", revoltirana je žena koja je dobila račun od 300 kuna koji treba platiti kako bi joj dijete pristupilo sakramentu krizme. Inzistirala je na anonimnosti jer se boji za posao muža koji radi u tvrtki pod velikim utjecajem vladajuće stranke.

Stvar dogovora roditelja i župnika


Župnik Ivan Penava kaže da se njemu nitko od roditelja nije žalio na cijenu krizme. Na pitanje je li u redu uzimati toliki novac roditeljima za sakrament, nije bio spreman odgovoriti.

"Ne znam koji se to roditelji žale, meni se nitko nije javio. Ja sam održao sastanak s roditeljima svih krizmanika i dao im papir s objašnjenjem. Neka se ti roditelji koji su nezadovoljni meni jave, mene nitko nije kontaktirao niti se žalio na cijenu. Neka se slobodno jave ako nemaju novaca, pa ćemo im to pokloniti i neće morati platiti", kaže župnik, fra Ivan.

Iz Šibenske biskupije kažu kako je službena taksa u ovoj biskupiji ista kao i u ostalim (nad)biskupijama, a sve ostalo je, prema njima, stvar dogovora župnika i roditelja.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.