Četiri banke pod posebnim nadzorom HNB-a: Nema panike, neće se ponoviti slučaj Credo banke

KARLOVAČKA banka, Kovanica, Nava banka i Vaba, četiri su banke koje je HNB stavio pod pojačani nadzor, jer im je jamstveni kapital tek malo iznad dopuštenog minimuma.

Ova informacija je osobito važna nakon što je HNB u utorak zbog brojnih nezakonitosti u poslovanju i krivotvorenih izvješća zabranio rad splitskoj Credo banci.

Ipak, u HNB-u napominju da će bankarski sustav ostati stabilan i da se nadzor ovih četiriju banaka ne može usporediti sa slučajem Credo banke te da nema mjesta panici. Priopćenjima su se oglasile i banke stavljene pod posebni nadzor.

"Nismo dio grupe banaka kojima je adekvatnost kapitala kritično niska, a početkom prosinca planiramo povećati temeljni kapital za 15 milijuna kuna. Nema elemenata koji mogu zabrinuti štediše", poručili su iz Nava banke.

U Karlovačkoj banci navode da imaju stopu adekvatnosti iznad zakonskog minimuma. "Normalno radimo svoj posao, a u proteklom je razdoblju u jamstveni kapital uplaćeno preko 80 milijuna kuna", priopćili su.

Da su stabilni tvrde i u banci Kovanica, koja je u zadnjih godinu dana dokapitalizirana s 96 milijuna kuna, a adekvatnost kapitala joj premašuje 15 posto.

"Bankarski sustav zasnovan je na povjerenju. Ako to povjerenje erodira bez ikakve potrebe, onda zapravo građani sami sebi režu granu na kojoj sjede", izjavila je za HTV Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Ekonomski analitičari kažu da nema razloga za paniku kod građana i tvrtki koji imaju depozite u ove četiri banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.