Cern želi izgraditi novi akcelerator čestica. Znanstvenici: Otkrit će tajne svemira

Foto: EPA

Službenici u Cernu kod Ženeve, gdje se nalazi Veliki hadronski sudarač, imaju planove za izgradnju novog stroja koji će biti barem tri puta veći od trenutačnog akceleratora čestica.

Veliki hadronski sudarač izgrađen je u kružnom tunelu veličine 27 kilometara, ispod granice Švicarske i Francuske. Ubrzava protone i druge subatomske čestice gotovo do brzine svjetlosti, a zatim ih sudara kako bi rekreirao uvjete koji su postojali djelić sekunde nakon velikog praska.

Otkriće Higgsovog bozona

Pomoću mašine, inače najvećeg sudarača čestica na svijetu, 2012. godine otkriven je Higgsov bozon, gotovo 50 godina nakon što je fizičar Peter Higgs sa Sveučilišta u Edinburghu s kolegama postavio teoriju o njegovom postojanju.

Nakon otkrića Higgsovog bozona, sudarač nije sudjelovao u otkriću nekih novih zakona fizike. Neke od tajni univerzuma koje znanstvenici žele otkriti pomoću takvih strojeva su priroda tamne materije i tamne energije, zašto materija prevladava nad antimaterijom te postoje li druge dimenzije.

Planovi za budućnost

U Cernu su još 2019. napravili nacrte za novi stroj, Budući kružni sudarač (FCC). Stroj će biti vrijedan 20 milijardi dolara, trebao bi imati opseg od 90 do 100 kilometara te bi trebao sudarati čestice maksimalnom energijom od 100 teraelektronvolti (TeV). Trenutni najveći sudarač postiže energiju od 14 TeV.

U petak je Vijeće Cerna razgovaralo o polugodišnjem pregledu izvedivosti za projekt, prenosi Guardian. Ako sve bude po planu, organizacija će zatražiti potvrdu za pokretanje projekta unutar pet godina te se nadaju da bi stroj trebao biti završen do 2040.

Profesorica Fabiola Giannoti, direktorica Cerna, rekla je: "Ako ga odobre, FCC bit će najsnažnije sredstvo ikad napravljeno za proučavanje zakona prirode na najmanjoj razini i s najviše energije. Cilj je odgovaranje na neka od najfascinantnijih pitanja u fundamentalnoj fizici, koja bi dovela do razumijevanja našeg svijeta."

Ako se projekt odobri, provodit će se u dva stadija. U prvim eksperimentima sudarat će elektrone, a u eksperimentima s kojima bi trebali započeti 2070.-ih, sudarat će protone. Zbog radijacije koju će proizvoditi, stroj će trebati smjestiti duplo dublje od svog prethodnika. 

Znanstvenici su podijeljeni

Projekt ima brojne kritičare. Sir David King, bivši savjetnik britanske vlade za znanost, rekao je da bi trošenje milijardi na ovaj stroj bilo nesmotreno, kad se svijet suočava s ozbiljnim problemima kao što su klimatske promjene. Drugi znanstvenici smatraju da bi se fizičari trebali usmjeriti na proučavanje kvantne fizike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.