Čelnik UN-a na konferenciji o budućnosti svijeta: Kopamo vlastite grobove

Foto: EPA

GLASGOW, najveći škotski grad i domaćin klimatske konferencije Ujedinjenih naroda, danas je i sutra prijestolnica svijeta. Raspravlja se o klimatskoj budućnosti svijeta, a posebno je odjeknula izjava šefa UN-a koji je oštro poručio kako si smjerom u kojem svijet trenutno ide kopamo vlastite grobove.

Na skup za spas svjetske klime (COP26) kojim predsjeda Ujedinjeno Kraljevstvo stiže oko 120 čelnika - američki predsjednik Joe Biden s tisuću delegata, odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Fumio Kishida, među ostalima. U Škotsku je stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Kopamo vlastite grobove"

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, poznat kao jedan od najžešćih zagovornika hitnog rješavanja problema emisije stakleničkih plinova, kazao je na konferenciji da "naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo u propast".

"Ili ćemo zaustaviti taj proces ili će on zaustaviti nas. Došlo je vrijeme da se kaže - dosta. Dosta je toga da se ubijamo ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je bilo da palimo, bušimo i zakopavamo se sve dublje. Kopamo vlastite grobove", rekao je Guterres.

 

Dodao je da su nedavne najave zemalja o tome da će smanjenje ugljika preokrenuti stvari zapravo "iluzija" i da bi države svake godine trebale održavati sastanke i ažurirati svoje planove, a ne svakih pet, kao što je trenutno slučaj, piše BBC.

"Moramo odabrati ambiciju i solidarnost, zaštititi našu budućnost te spasiti čovječanstvo", kazao je Guterres.

Ne dolazi Putin, ali dolaze prosvjednici

Na skup neće doći ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će se skupu obratiti samo snimljenom porukom, Xi Jinping, predsjednik Kine koja je najveći svjetski emiter štetnih plinova, ni Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, doma amazonskih pluća Zemlje, koji ne vjeruje u klimatske promjene. 

Dolaze i bivši američki predsjednik Barack Obama, slavna švedska tinejdžerska aktivistica Greta Thunberg, britanski prirodoslovac i televizijski autor David Attenborough i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. 

Na ulice Glasgowa slit će se i ogroman broj prosvjednika, njih nekoliko desetaka tisuća. Prosvjednička skupina Extinction Rebellion najavila je da želi izazvati poremećaje, a ekološka organizacija Greenpeace da će ući u gradsku luku na rijeci Clyde svojim brodom Rainbow Warrior, iako su plovila zabranjena u vrijeme konferencije.

Da aktivisti ne budu uspješni u svom naumu brinut će se 10 tisuća policajaca koji su stigli u Škotsku iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva, što će koštati oko 250 milijuna funti, piše BBC. 

"Ugljen, automobili, novac i drveće"

"Ugljen, automobili, novac i drveće", sažeo je britanski premijer Boris Johnson glavne teme konferencije o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda kojoj je domaćin u Glasgowu.

"Ljudi su često uobraženi oko naše povijesti i civilizacije. Mislimo da nemilosrdno marširamo naprijed, a zapravo sudjelujemo u vlastitom padu i propasti", kazao je u nedjelju Johnson, premijer države koja ove godine predsjeda COP-om.

Slučajno ili ne, konzervativni političar razgovarao je s novinarkom BBC-ja u rimskom Koloseumu, jednom od simbola najmoćnijeg pa propalog Rimskog Carstva. 

Točka bez povratka

COP, što je kratica za Konvenciju stranaka (Convention of Parties), održava se svake godine od 1995., izuzev lanjske zbog pandemije covida-19.

Ovogodišnji, 26. susret u Glasgowu, smatra se najvažnijim od Pariza 2015. godine. 

Svjetske države u francuskoj su se prijestolnici, na skupu koji je bio najveće okupljanje državnika u povijesti, nominalno obvezale na ograničenje rasta temperature do 2050. na 2 stupnja u minimalnom, a 1.5 stupnjeva u poželjnom scenariju, kao i na redukcije emisija štetnih plinova za 45 posto do 2030. u odnosu na 2010. godinu.   

Prema podacima UN-a, umjesto da ih smanji, svijet je trenutno na 16 posto više emisija nego prije 11 godina, što ga vodi prema zagrijavanju od 3 stupnja. 

"Zvona za uzbunu su zaglušujuća", rekao je u kolovozu glavni tajnik svjetske organizacije Antonio Guterres nakon izvješća da je čovječanstvo blizu točke bez povratka po pitanju globalnog zagrijavanja. 

Američki izaslanik za klimu John Kerry proglasio je sastanak u Glasgowu "posljednjom dobrom prilikom" da se nešto učini za Zemlju.  

Ugljen, da ili ne?

Iako su se u međuvremenu održala četiri COP-a, susret u Škotskoj smatra se najvažnijim od 2015. jer prema Pariškom sporazumu države potpisnice svakih pet godina moraju ažurirati i nadograditi takozvane "nacionalne utvrđene doprinose" (NDC). 

Trenutni NDC-jevi nisu dovoljni da bi se ispunili ciljevi iz Pariza, a pošto su oni pravno neobvezujući, pitanje je koliko ih države uopće provode, upozoravaju kritičari. 

Na važnost summita u Glasgowu utjecale su i klimatske katastrofe koje su u međuvremenu pogodile svijet poput golemih požara u Australiji, SAD-u i brazilskoj Amazoniji, poplava u Njemačkoj, tornada u Češkoj i slično. 

Jedna od glavnih tema susreta bit će inicijativa o napuštanju ugljena, energenta koji zorno pokazuje koliko je teška suradnja između svjetskih država s različitim interesima u borbi protiv klimatskih promjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.