British Airways i Iberia spajanjem postaju jedna od najvećih aviokompanija u svijetu

BRITISH AIRWAYS i španjolska aviokompanija Iberia potpisale su sporazum o spajanju u jednu od najvećih avioprijevozničkih kompanija na svijetu. Zajedno će raspolagati sa 408 aviona koji će letjeti na 200 odredišta, a procjenjuje se da će godišnje prevesti oko 58 milijuna putnika. Ukupna vrijednost procjenjuje se na 7,8 milijardi dolara.

U priopćenju koje su objavile obje kompanije piše da će od toga poteza profitirati dioničari, zaposlenici i klijenti te da će na taj način uštedjeti oko 400 milijuna eura.

Sjedište nove kompanije koja će se zvati International Airlines Group bit će u Londonu, a dioničari British Airwaysa će imati 55-postotno većinsko vlasništvo.

Obje kompanije su se odlučile na takav potez jer posluju s gubicima. Kraje prošle godine napravili okvirni dogovor u spajanju, da bi sada krenule s realizacijom. Napravile su to po uzoru na druge aviokompanije koje su spajanjem povećale svoju konkurentnost, poput Air Francea i KLM-a.

2008. godine BA je prevezao 33 milijuna putnika, a Iberia 28,5. BA je vozio na 141 odredište, dok je Iberia na 109. U BA-u je bilo zaposleno 38.704 djelatnika, a u Iberiji 21.578. Britanski avioprijevoznik raspolaže s 246 aviona, a španjolski sa 174.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.