Bivši načelnik policije o krvoproliću u Međimurju: Takvo oružje služi terorizmu

Screenshot: RTL

MARIJAN VARGA, načelnik općine Donja Dubrava koji je i bivši načelnik PU međimurske, komentirao je krvoproliće koje se sinoć dogodilo u Paragu.

Na pitanje RTL-a zašto policija ne upadne u kuće ako zna da u njima postoji oružje, Varga odgovara:

"Ako policija zna, ali policija da bi znala, da bi se postavila opća pretpostavka da zna, moramo imati čvrste argumente. Nije to rekla-kazala netko ima oružje nego moramo točno znati da određena osoba posjeduje oružje, imati dojavitelja pouzdanog, ne može biti netko anoniman. Mora biti imenom i prezimenom. Onda policija može tražiti nalog i doći u službene prostore. Podsjetimo se Ustavne kategorije, dom je nepovrediv."

Osvrnuo se i na tvrdnju policije da su u proteklih 5 godina zaplijenili 37 komada oružja na tom području te da je samo jedna presuda bila pravomoćna.

"Gledao sam druge države unutar europske zajednice. Radi se o ubojstvu vatrenim oružjem vojničkog porijekla. Tko nosi oružje vojničkog porijekla u većini država Europe je terorist. To je terorizam. Što će ti vatreno oružje automatskog sadržaja ako ne misliš tako nešto napraviti? Počinitelj koji nosi takvo oružje se procesuira odmah. Prvostupanjska presuda 48 sati, drugostupanjska nakon 36 sati, počinitelj ne ide doma, ostaje 3 do 5 godina u zatvoru odmah. To je oružje koje služi terorizmu, kod nas nažalost nije tako", kazao je.

"U ovakvom getoiziranom ozračju gdje vladaju patrijarhalni odnosi ne možemo očekivati promjene"

Varga je bio i prisutan na prosvjedu o Čakovcu kada se 2 tisuće mještana okupilo zbog naselja poput Paraga. Otkrio je što misli o ovakvom konceptu getoizacije.

"U ovakvom getoiziranom ozračju gdje vladaju patrijarhalni odnosi ne možemo očekivati promjene. Mi smo imali institut humanog preseljenja u Donju Dubravu, ali išao sam na prosvjed iz tog razloga jer se taj problem izgreda i kriminalne aktivnosti romske populacije ne može riješiti bez multidisciplinarnog pristupa gdje treba biti i prekršajno zakonodavstvo, kazneno, policija, socijalne službe, izvršenje kazne zatvora - svi se moramo uključiti da napravimo dobru platformu na bazi koje će se mijenjati niz toga. Taj problem je preveliki da bi ga se na kratko rješavalo. Treba razviti sustav multidisciplinarnog pristupa i ponovno uvesti uredbu vlade gdje je bilo desetljeće za Rome gdje smo imali institut humanog preseljenja", kazao je.

U svojoj općini je napravio da se ovakva naselja ukinu.

"Kod nas je bilo naselje gdje je bilo 18 obitelji sa 117 žitelja i svi su uz pomoć države raseljeni. Država je omogućila da nađu kuće u drugim mjestima, u kuće su uselili, država ih je platila do 10 tisuća eura, i kada gledamo sve koji su se raselili, 10 godina su morali živjeti u tom objektu, meni se vratila u Donju Dubravu jedna romska obitelj koja je kupila kuću za 23 tisuće eura. Štedjeli su, njih troje rade, imaju osobni automobil i socijalizirali su se. Od 18 koji su se raselili jedna je polukriminalna obitelj ostala, ali u ovakvom getoiziranom načinu života gdje vladaju patrijarhalni odnosi sustav ne može napredovati", zaključuje Varga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.