Biden priznao turski genocid nad Armencima, ovo će razbjesniti Erdogana

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden danas je povukao povijesni potez.

Naime, Biden je danas pokolj počinjen u doba Osmanskog Carstva nad Armencima službeno nazvao genocidom i ta povijesna deklaracija mogla bi razbjesniti Tursku i potencijalno dodatno naštetiti nestabilnom odnosu dvaju saveznika NATO-a. 

Taj potez je s jedne strane simboličan, ali ipak znači prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće kako se ne bi uvrijedili Turska i njezin čelnik Erdogan.

Armenska dijaspora u Sjedinjenim Državama proslavit će ovaj potez američkog predsjednika u razdoblju u kojem se Ankara i Washington ne slažu u nizu političkih pitanja. 

"Poštujemo sve Armence koji su poginuli u genocidu"

"Američki narod poštuje sve one Armence koji su poginuli u genocidu prije 106 godina", rekao je Biden u izjavi.

Na današnji dan se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima.

Prije godinu dana Biden je kao predsjednički kandidat sudjelovao na komemoraciji za 1.5 milijuna ubijenih Armenaca u Osmanskom Carstvu, a tada je kazao da će podržati napore za priznanjem genocida.

"Danas se sjećamo zvjerstava s kojima se suočio armenski narod u Metz Yeghernu, sjećamo se genocida nad Armencima. Ako budem izabran, obvezujem se da ću podržati rezoluciju o priznavanju genocida nad Armencima te da će univerzalna ljudska prava biti glavni prioritet", objavio je tada na Twitteru.

Turska priznaje ubijanja, ali...

Turska priznaje da su mnogi Armenci ubijeni u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da je riječ o puno manjem broju stradalih te da vlast nije sustavno ubijala Armence.

Bidenov potez kojim je priznao genocid dodatno će naštetiti već lošim odnosima između saveznika u NATO-u, upozorio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak.

Sad se čeka reakcija Turske i njezinog čelnika Erdogana, koja zasigurno neće biti miroljubiva.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.