Belgijski grad stavlja betonske barikade na most prema Francuskoj uoči utakmice Eura

Ilustracija: EPA

Belgijski gradonačelnik najavio je kako će djelomično zatvoriti granični prijelaz s Francuskom uoči utakmice osmine finala Europskog nogometnog prvenstva koja se igra u ponedjeljak, piše Politico.

Wervik, grad od oko 18.000 stanovnika u zapadnoj Flandriji, velikim betonskim blokovima će u ponedjeljak poslijepodne blokirati most koji ga povezuje s francuskim gradom Wervicq-Sudom. Prolaz će biti dopušten samo  pješacima i biciklistima.

"Ovom mjerom pokušava se izbjeći da neobuzdani francuski nogometni navijači autima uđu u grad i izazovu gužvu. Francuzi su mnogo veći šovinisti od nas. Iz iskustva znamo da nakon pobjede Francuske vole provocirati i zadirkivati Belgijce", kazao je gradonačelnik Wervika Youro Casier.

Sličan potez povučen i tijekom utakmice Svjetskog prvenstva

"Oni se dovezu ovamo, počnu trubiti i izađu plesati na ulice. Želimo izbjeći poticanje ljudi na gluposti", dodao je. Objasnio je kako će Francuzi svejedno moći prijeći most pješice ili biciklom, ali predviđa da mali broj njih spreman uložiti trud i na taj način ući u grad. 

"I iznad svega: neće moći trubiti", naglasio je. Most će biti zatvoren za automobile u ponedjeljak u 17 sati, neposredno prije početka utakmice između belgijskih Crvenih vragova i francuskih Les Bleusa, a ponovno će se otvoriti u utorak u 6 sati. 

Kladionice predviđaju kako će Francuska pobijediti i ući u četvrtfinale Eura 2024. Kad su se momčadi susrele u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018., Francuska je izašla kao pobjednik rezultatom 1-0. Gradonačelnik je napomenuo kako je most i tom prilikom bio zatvoren za automobile. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.