Bakari Baya je sretna djevojčica koja je čudesno preživjela pad Airbusa

BAKARI BAYA je 14-godišnja djevojčica koja je jedina preživjela nesreću Airbusa 310 tvrtke Yemenia Air koji se jučer srušio sa 142 putnika i 11 članova posade u Indijski ocean, 300 kilometara sjeverozapadno od Madagaskara. Djevojčica je rodom iz francuskog Marseillea, a putovala je sa svojom majkom na Komore. Podsjetimo kako je jučer potvrđena priča jednog od spasitelja koji je rekao kako su djevojčicu našli kako pluta među mrtvim tijelima i ostacima zrakoplova.

> Video: Djevojčica preživjela pad Airbusa u ocean, 152 osobe poginule

Djevojčica se i dalje nalazi u bolnici na Komorima, a danas su liječnici objavili kako je sasvim svjesna svega što se dogodilo te da može govoriti.

Bog je htio da spase moju djevojčicu

"Ništa nije osjetila kada se našla u vodi nakon pada zrakoplova. Čula je samo ljude kako govore, ali nije ništa vidjela", rekao je njen otac Kassim Bakari koji se nalazi u Francuskoj, a koji se sa svojom kćeri čuo telefonski. Kako je rekao njen otac, djevojčica se borila satima s velikim valovima i hladnoćom te je bila sasvim iscrpljena kada su je pronašli, a da bi čudo bilo i veće nije znala dobro plivati.

"Bila je okružena mrtvim tijelima, odjećom, prtljagom, putovnicama i fotografijama žrtava iz zrakoplova", prepričao je njezin otac francuskim novinarima, dodajući kako se njegova kćer uspjela popeti na olupinu za koju se pretpostavlja da je dio kabine iz zrakoplova, no neprestano je s nje padala u more.

"Bog je htio da spase moju djevojčicu", rekao je Bakari iz Pariza, dodajući kako je to prava čudo jer je njegova djevočica uvijek bila strašljiva.

Podsjetimo, kako se zrakoplov srušio nadomak Zračne luke Hahaya na Komorima, a čini se da je pilot pokušao prizemljiti zrakoplov usred nevremena. Naime, u vrijeme kada je zrakoplov trebao sletjeti vladali su izuzetno nepovoljni vremenski uvjeti, a puhao je jak vjetar. Navodno je u tom dijelu puhao 60 kilometara na sat.

Nevrijeme ili tehničke nepravilnosti?

"Pilot je pokušao sletjeti, ali nije mogao. Polukružno se okrenuo prije nego što je pao", rekao je jučer Idi Nadhoim, komorski potpredsjednik. Iz tvrtke Airbus odmah su izdali priopćenje kako za pad zrakoplova nije kriva tehnička pogreška, već je riječ o izuzetno nepovoljnim vremenskim neprilikama. To se ne slaže s izjavama iz Francuske jer su istražitelji već prije pronašli brojne nepravilnosti na zrakoplovu, zbog čega mu je 2007. godine zabranjeno letenje u Francuskoj.

Inače, Yemenia Airways, kompanija u čijem je vlasništvu bio kobni Airbus A310-300 nije bila na crnoj listi kompanija kojima nije dozvoljen pristup europskom zračnom prostoru, ali je već neko vrijeme bila pod prismotrom.

Pronađena crna kutija

No, prava istina saznat će se nakon što danas počne saniranje crne kutije, koja je jutros locirana, a prvi su je primijetili pripadnici zračne patrole koji su nadlijetali predjel u kojemu se nalaze ostaci zrakoplova.

M.M.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.