Ukrajinski grad postao je klaonica. Mrtvi se broje u tisućama

Foto: EPA

NASTAVLJAJU se teške borbe za Bahmut, koji je i dalje glavna žarišna točka na fronti. Gubici se teško mogu procijeniti, ali mjere se u tisućama na obje strane. Terenske i lokalne bolnice su pune ozlijeđenih vojnika.

Britanska obavještajna služba je 19. prosinca objavila svoju najnoviju analizu rata u Ukrajini. U njoj se navodi kako Wagner grupa igra važnu ulogu u bitkama iscrpljivanja oko Bahmuta i kako su posljednjih mjeseci razvili ofenzivnu taktiku korištenjem velikog broja slabo obučenih zatvorenika koji su regrutirani.

Objašnjava se kako će regrutirani vojnici dobiti naredbe preko mobitela, odnosno tableta na kojima su prikazani smjer napada i cilj napada pomoću satelitskih snimaka. Zapovjednici najvjerojatnije ostaju u zaklonu i izdaju zapovijedi putem radija. Pomoću ovakve surove taktike pokušavaju se sačuvati iskusni zapovjednici, dok je sudbina regrutiranih vojnika u najmanju ruku neizvjesna.

Također je Wall Street Journal objavio kako je Bahmut postao glavno bojište u ratu, na koje Ukrajina i Rusija podjednako šalju sve više vojnika, tenkova i topništva. Spominje se da je takva koncentracija vatrene moći bila rijetka na početku ruske invazije te se smatra da je bitka za ovaj grad odlučujući test za izglede ruske vojske u Ukrajini.

 

Ukrajinci izvještavaju o velikim gubicima

Ruski vojni zapovjednik Dmitrij Stešin je objavio kako postoje naznake iz obavještajnih podataka da će se Oružane snage Ukrajine povući iz Bahmuta. Pojavile su se informacije kako su inženjerijske grupe ukrajinske vojske uništile željeznički most sjeverno od Bahmuta, tako da bi se blokirala ruta prema Slavjansku, što je indikator pripreme za povlačenje ukrajinskih trupa. Ruske trupe su pokušale zaobići grad s juga i sjevera, a ukrajinske snage su navodno uništile dva mosta kako bi spriječile opkoljavanje.

Također, ukrajinska strana izvještava o velikim gubicima u Bahmutu, o nedostatku topništva itd., što se može tumačiti kao svojevrsna priprema ukrajinske javnosti na povlačenje. Znakovito je i da zapadni mediji sa zabrinutošću izvještavaju o situaciji u Bahmutu.

Umirovljeni američki general Wesley Clark je izjavio kako ukrajinske trupe drže položaje pod svaku cijenu, spominjući „teške gubitke“. Daily Telegraph je pisao o Bahmutu kao „mašini za mljevenje mesa“ te da sam grad nema stratešku vrijednost.

Rusi tvrde da se radi o strateški važnom gradu

Ipak, među ruskim analitičarima se Bahmut prikazuje kao strateški bitnim gradom. Zauzimanje Bahmuta bi ruskoj vojsci omogućilo stvaranje jačeg obrambenog i utvrđenog položaja. Ali ne samo to: Bahmut je prometno čvorište i uporište za eventualnu daljnju ofenzivu u smjeru Gorlovke, Kramatorska i Slavjanska. Prema dostupnim podacima, oko 30.000 ruskih vojnika sudjeluje u bitki za Bahmut.

Situaciju u Bahmutu dodatno otežava i loše vrijeme. Nisu se obistinile prognoze otprije nekoliko tjedana, kada su se očekivali pad temperature i pojava mraza. Vojnici i vojna tehnika se i dalje bore s blatnjavim terenom, i dalje se pojavljuju snimke i fotografije vojnih vozila potonulih u blatu. Ipak, nedavno se na ukrajinskim kanalima moglo vidjeti da se središte grada priprema za nove bitke. Započeta je priprema topničkih položaja i grade se novi rovovi u centru grada.

Novi val raketnih napada

U isto vrijeme, 16. prosinca, ruska vojska je pokrenula još jedan val raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. U Kijevu su pogođena dva kogeneracijska postrojenja, pa je nestalo struje i vode u dijelovima grada. Isto tako, stala je i podzemna željeznica. Bez struje i vode su ostali u Zaporižji, Dnjipru, Harkovu, Krivom Rogu i drugim gradovima.

Ukrenergo je dao priopćenje u kojem se navodi kako je Ukrajina izgubila oko 50 posto potrošnje energetskog sustava zemlje nakon zadnjeg masovnog udara. Pogođene su trafostanice veličine 330 kV u Harkovu, Kremenčuku, Kamenskom, Pavlogradu, Krivom Rogu, Čerkaskoj oblasti, Kirovogradskoj oblasti, Vinici, Odeskoj oblasti, Žitomirskoj oblasti itd. Kao posljedica takvih udara, zbog nestabilnosti mreže, isključene su i nuklearne elektrane u Rovnom i Hmeljnickom. Oštećena je i hidroelektrana u Dnjipru. Iako raketni napad tog dana nije bio najmasovniji u posljednjih nekoliko mjeseci, prouzročeno je dosta štete.

Sve je više glasina o iranskim raketama

Pretpostavlja se da će se raketni napadi nastaviti, jer se opet pojavljuju glasine o nabavi iranskih raketa u ruskoj vojsci. NBC News je objavio članak u kojem se navodi kako Rusija i Iran dogovaraju trgovinu oružjem, a spominjani su iranski dronovi koji su već korišteni u napadima na Ukrajinu.

Prema NBC-u, navodno je Rusija dala dio svog modernog naoružanja i vojne opreme (riječ je navodno o vojnom zrakoplovu Su-35) u zamjenu za iranske dronove. Prema nekim izvorima, obuka iranskih pilota za te zrakoplove je već počela.

Sličnu vijest je objavilo i britansko Ministarstvo obrane. Navode kako Rusija pokušava nabaviti više oružja, uključujući stotine balističkih projektila. Vjeruje se da je Rusija potrošila veliki broj vlastitih Iskander projektila kratkog dometa, a iranske rakete će koristiti za daljnje napade na infrastrukturu Ukrajine.

ISW je došao do sličnog zaključka o iscrpljivanju ruskog visokopreciznog oružja. Navode da se 3. prosinca zamjenik ruskog ministra obrane, general pukovnik Aleksandar Fomin, sastao u Teheranu s generalom Bagherijem. Navodi se i da bespilotne letjelice proizvedene u Iranu zahtijevaju modifikaciju kako bi se mogle koristiti u zimskim uvjetima.

Napad na Kijev?

Po tko zna koji put se najavljuje novi napad na Kijev. Glavni ukrajinski zapovjednik, general Valerij Zalužnij, u nedavnom intervjuu za Economist rekao je da se Rusija priprema "100 posto" za novi napad na Kijev. Ukrajinsko zapovjedništvo vjeruje da je to razlog dolaska predsjednika Putina i ruskog političkog vrha u Bjelorusiju.

General Zalužnij tvrdi da Rusija priprema oko 200 tisuća mobiliziranih vojnika kako bi pokrenula ofenzivu na Kijev. Prema njegovim riječima, procjena je da ruska vojska ima u pričuvi od 1.2 do 1.5 milijuna ljudi. Zalužnij smatra kako bi Rusija mogla pokrenuti ofenzivu u proljeće te da bi se to moglo ostvariti upravo preko Bjelorusije. Ministar obrane Ukrajine Reznikov je potvrdio riječi generala.

„Duh“ nove ofenzive na Kijev je ponovno oživio. Ruska i bjeloruska strana oštro demantiraju mogućnosti novog napada na Kijev. No ukrajinska vojska je već u studenome pripremila obrambene linije na granici s Bjelorusijom. Iskopani su rovovi duž granice, uništeni su prometni pravci, postavljene su mine duž granice itd. Ipak, čuju se i glasovi onih koji tvrde da je to samo manevar ruske vojske te da je mogućnost napada na Kijev minimalna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.