Analiza CNN-a: Trump je zapravo odustao od toga da ostane predsjednikom

Foto: Epa

AKO čitamo objave Donalda Trumpa na Twitteru, činit će nam se da gledamo u čovjeka koji opsjednuto i na sve moguće načine pokušava ostati predsjednikom. No, to govore njegove poruke, dok djela pričaju drugačiju priču.

Kada promatramo ono što on radi ili, točnije, ne radi, za svojih zadnjih dana u Bijeloj kući, dobivamo dojam da je već spakirao kofere i da više i ne pokušava obavljati funkciju koju navodno toliko želi zadržati.

Naime, Trump se u zadnjih pet tjedana ponaša kao da su zadnji dani škole pred praznike. Pomalo promatra što se događa, radi ono što želi, a ostalo ignorira. U 35 dana od izbora u studenome, Trump je održao ukupno 11 događaja koje su mogli popratiti novinari. I to je to, manje nego što je u par dana znao odraditi tijekom predizborne kampanje, piše Chris Cillizza, politički komentator CNN-a.

Što je Trump zapravo radio u posljednje vrijeme?

Kao prvo, dijelio je nagrade prijateljima i onima koju su mu pružili podršku.

Tako je prošloga tjedna dodijelio predsjedničku Medalju slobode Louu Holtzu, treneru američkog nogometnog tima Notre Dame. Trump je za Holtza 2016. rekao da je "njegov prijatelj" i "veliki gospodin".

U ponedjeljak je Trump istu medalju dao legendarnom hrvaču i treneru Danu Gableu koji se sredinom listopada pojavio na pozornici zajedno s njim na predizbornom skupu u Des Moinesu.

"Ovaj je tip već jednom bio prvak. Zato što je spreman učiti i zato što je već sada sposoban, bit će višestruki predsjednički prvak Sjedinjenih Američkih Država", kazao je tada Gable za Trumpa.

Trump je bio aktivan i na borbenom polju osvete neistomišljenicima. Otpustio je Chrisa Krebsa, voditelja vladinog odjela za sigurnost izbora, jer je Krebs rekao da "nema dokaza da je bilo koji sustav glasanja izbrisao, izgubio ili promijenio glasove na bilo koji način".

Otpustio je i ministra obrane Marka Espera te ostao nejasan oko sudbina drugih državnih službenika, poput državnog odvjetnika Billa Barra ili direktorice CIA-e Gine Haspel, za koje smatra da su mu na bilo koji način nanijeli nepravdu.

Neke dužnosti voli, a neke ne

Da budemo jasni, Trump je i prije, tijekom svoje četiri godine mandata, pokazao da postoje neke dužnosti koje mu se sviđaju (kao što je potpisivanje odredaba, držanje govora, osobni obračuni) i puno onih za koje ne mari (što je gotovo sve ostalo), piše Cillizza.

No, sada je odustao od toga da se i pretvara da je zainteresiran za one stvari koje mu nisu toliko bliske. Primjerice, Trump se nikada nije pokazao kao neki heroj u borbi protiv pandemije covida-19. Dugo je umanjivao opasnost od te bolesti i koju prijetnju ona zapravo predstavlja Sjedinjenim Državama. Postao je nešto entuzijastičniji po tom pitanju kada je shvatio da može zadobiti pozornost nacije konferencijama za novinare na kojima se trebalo govoriti o aktivnostima njegove radne skupine za koronavirus, ali na kojima je zapravo promovirao sam sebe. No, kada su građani shvatili što se tu događa i kada je pala gledanost, Trump je opet izgubio interes za pandemiju.

Želja za pobjedom ili služenjem narodu?

Na nesreću svih nas, Trump je i dalje minimalno angažiran oko najgore pandemije u zadnjih stotinu godina. U zadnje vrijeme nije držao puno govora, nije spominjao virus, a broj infekcija raste u cijeloj zemlji. Postoje i oprečna mišljenja o tome koliko je zapravo Trumpova administracija sposobna nositi se s masovnim logističkim izazovom nadolazećeg programa cijepljenja.

Izgleda da je Trump zaboravio da je, kad je pobijedio 2016. godine, prisegnuo služiti sve do 20. siječnja 2021. godine - bez obzira na rezultate izbora u studenom 2020. Izgleda da postizborne aktivnosti pokazuju da je njegova uporna (i neuspješna) borba za poništavanjem rezultata izbora zapravo stvar osobne želje za pobjedom, a ne njegove želje da nastaviti raditi posao za koji je izvorno izabran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.