Zdravstvena inspekcija u OB Bjelovar zbog slučaja čistačice koja je morala pomagati na operaciji

Foto: Google Street View

MINISTAR zdravlja Siniša Varga izjavio je danas u vezi slučaja čistačice koja je navodno asistirala kod operacije u bjelovarskoj bolnici, da je Ministarstvo zatražilo očitovanje sanacijskog upravitelja bolnice i poslalo zdravstvenu inspekciju koja će na mjestu događaja utvrditi činjenice.

Ako inspekcija utvrdi propuste, Ministarstvo će poduzeti propisane mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, rekao je Varga odgovarajući na upit o navodnom slučaju pomaganja nemedicinskog osoblja u pripremi operativnog postupka.

Podsjetimo, čistačica Lidija Mraz iz Bjelovara uputila je pismo Ministarstvu zdravlja u kojem tvrdi da je bila pozvana asistirati pri operaciji na Odjelu ortopedije Opće bolnice Bjelovar. Od nje je navodno bilo zatraženo da pridržava nogu pacijenta pri amputaciji, zbog čega joj je pozlilo i do daljnjega je na bolovanju.

Sanacijski upravitelj OB Bjelovar Stjepan Grabovac demantirao je danas tvrdnju da je čistačica asistirala pri operaciji, iako je ranije, prema pisanju Glasa Slavonije, bio to potvrdio. Sad se u bolnici izvlače da je čistačica sudjelovala samo u pripremi operacije.

Ministar se javno ispričao obitelji čistačice

Varga je nedopustivom ocijenio mogućnost da čistačice sudjeluju u liječenju pacijenata, istaknuvši da one nemaju što raditi u medicinskom timu, bez obzira jesu li zaposlene ili dio outsourcinga. Upitan za eventualne sankcije, rekao je kako svatko snosi odgovornost za položaj koji obnaša. "Tražili smo očitovanje ravnatelja o cijelom slučaju i poslali zdravstvenu inspekciju koja će sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti predložiti mjere koje ćemo poduzeti", kazao je Varga.

U vezi nagađanja da se slični slučajevi učestalo događaju po hrvatskim bolnicama, ustvrdio je kako to dosad nigdje nije utjecalo na proces liječenja, a hrvatska medicina postiže odlične rezultate. "No, svaka se stvar može napraviti bolje i transparentnije i sukladno pravilima struke", rekao je ministar uputivši apel svima u zdravstvenoj struci da se drže zdravstvenih doktrina i etike te da ne uključuju nemedicinsko osoblje u liječenje pacijenata.

U izjavi novinarima na otvorenju međunarodnog simpozija o dentalnoj morfologiji Varga se, u ime Ministarstva, javno ispričao obitelji čistačice ako se pokaže da je istina to što navode mediji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.