Zajedno u borbi protiv pirata: Hrvatski i srpski vojnici na braniku mira u Somaliji

Foto: MORH

PRVI hrvatski Autonomni tim za zaštitu broda (Autonomous Vessel Protection Detachment - AVPD) koji je 22. prosinca upućen u područje mirovne operacije Europske unije Atalanta u Somaliju, gdje će na ciparskom brodu "MSM Douro" biti angažiran tri mjeseca, stigao je danas na lokaciju.

Hrvatski vojnici na ciparskom su brodu zamijenili tim srpske vojske koji je time okončao svoju tromjesečnu misiju. U nedjelju se tako odvila i svečana predaja dužnosti. 

Prvi hrvatski tim Autonomni tim za zaštitu brodova broji 12 članova, od kojih su 10 pripadnici Hrvatske ratne mornarice te po jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu i Bojne za specijalna djelovanja. Zapovjednik tima je poručnik bojnog broda Nenad Kontri.

Odbijat će napade pirata

Zadaća hrvatskog AVPD tima je osiguravanje i zaštita trgovačkih brodova, koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze stanovništvu humanitarnu pomoć i hranu. Vojni tim nalazi se na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, a zadaća mu je maksimalna zaštita broda od piratskih napada, otmica, pljački na moru i u luci, te odvraćanje i prevencija tih napada.

Zbog učestalih piratskih napada na brodove koji prevoze hranu za pomoć Somaliji iz programa Svjetskog programa za hranu (World Food Programme - WFP), sklopljen je sporazum između UN-ovog Svjetskog programa za hranu i Europske unije kojim snage Europske unije u operaciji "EU NAVFOR Somalia - Atalanta" štite UN-ove brodove koji prevoze humanitarnu pomoć u Somaliju.

Trgovačke brodove do 2012. godine štitili su ratni brodovi angažirani u području operacije, a od sredine 2012. za zaštitu, na brodove se ukrcavaju sigurnosni timovi. Od tada niti jedan trgovački brod pod zaštitom operacije „EU NAVFOR Somalia – ATALANTA“ nije bio napadnut od strane pirata, a ugroženim područjima u Somaliji uspješno je dostavljeno oko 880.000 tona hrane pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.